Companii

Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: Stabilitatea legislativă şi fiscală este fundamentală, în special pentru proiectele de anvergură, cu un ciclu investiţional lung. Investitorilor nu le plac surprizele

Cum arată estimările pentru economie şi pentru politicile fiscal-bugetare în 2022, un proiect editorial al ZF susţinut de PwC

09.12.2021, 15:17 180

Ne aşteptăm ca România să îşi continue creşterea economică, dar aceasta va depinde de evoluţia pandemiei.

În ceea ce priveşte industria energetică, evoluţiile viitoare sunt influenţate de presiunea crescută pentru o energie mai curată. Pentru a îndeplini obiectivele agendei climatice, energia trebuie să fie curată şi sigură. În acelaşi timp, tranziţia energetică deschide noi oportunităţi de creştere, datorită disponibilităţii fondurilor UE.

Şi credem că România poate beneficia de aceste oportunităţi, datorită potenţialului ridicat pentru proiecte de energie curată. Fundamental pentru România este dezvoltarea rezervelor de gaze din Marea Neagră, care pot aduce plus valoare economiei datorită investiţiilor de amploare necesare şi pot contribui la decarbonizarea şi securitatea aprovizionării cu energie a ţării.

Am lansat recent strategia noastră 2030, care abordează provocările legate de schimbările climatice, valorificând în acelaşi timp oportunităţile de pe pieţele noastre emergente. Strategia noastră va contribui în România la dezvoltarea unui sistem energetic mai curat şi mai sigur şi va avea un impact pozitiv asupra economiei ţării. Până în 2030, intenţionăm să investim 11 miliarde de euro, cel mai mare buget de investiţii private din sectorul energetic românesc.

România este o piaţă emergentă prognozată să înregistreze o rată medie anuală de creştere a PIB-ului de aproape 4% în acest deceniu, peste alte ţări din regiunea noastră şi UE în ansamblu. Se estimează că cererea de energie din România va creşte constant până în 2030, susţinută de creşterea electrificării şi mobilităţii. De asemenea, cred că potenţialul energetic al ţării, cu un mix energetic diversificat şi cu acces la resurse naturale, este un aspect unic care poate avea o contribuţie pozitivă la dezvoltarea economică.

Există mai multe aspecte pe care investitorii le caută mereu. Stabilitatea legislativă şi fiscală este fundamentală, în special pentru proiectele de anvergură, cu un ciclu investiţional lung. De asemenea, competitivitatea condiţiilor fiscale este un element cheie. Şi, în sfârşit, ca şi în cazul tuturor aspectelor de reglementare, este fundamental să existe o bună consultare şi predictibilitate. Investitorilor nu le plac surprizele – creează incertitudine şi erodează încrederea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO