Companii

​Cristian Horia, vicepreşedintele comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor: „Internările nenecesare în România produc 2 miliarde de euro pierdere pe an doar la angajator”

​Cristian Horia, vicepreşedintele comisiei pentru...

Autor: Georgiana Mihalache

14.09.2016, 11:25 590

România are cel mai mare număr de medici de spital la o sută de locuitori, iar internările care nu sunt necesare produc angajatorilor din sistemul de sănătate pierderi de 2 miliarde de euro pe an, a spus Cristian Horia, vicepreşedintele comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, la conferinţa ZF Health & Pharma Summit '16

„Avem cea mai mare medie de medici de spital la suta de locuitori. Internările nenecesare în România produc 2 miliarde de euro pierdere pe an doar la angajator. Există cinci actori în sistemul de sănătate în lume: pacienţii, medicii, furnizorii de servicii de sănătate, printre care se include şi industria farma, Casa Naţională de Aigurări de Sănătate, politicienii care vor sănătate pentru toţi şi angajatorii care produc banii”, a spus Cristian Horia.

Alte declaraţii ale deputatului Cristian Horia:

„Degeaba avem în România cel mai mic preţ la medicamente dacă medicamentele nu există. Dacă ar fi să punem momentul de început al problemelor pieţei farma, ar fi momentul în care s-au scos medicamentele din farmacii şi momentul în care s-a dat ordinul 75.

Bugetul pe medicamente era împărţit pe farmacii. S-a scos bugetul de la farmacii şi s-a introdus claw-back-ul, care ar trebui să meargă cu preţ de producător, nu de raft.

Cred că nu trebuie să împărţim piaţa în buni şi răi. Claw back ar trebui să fie pe moleculă sau pe companii care să platească claw back pe creştere. Avem instrumentele necesare care să facă aceast lucru. Claw back ar trebui să nu includă spitale. Preţul ar trebui să fie un preţ de listă, o medie a celor mai mici 5, 6, 10 preţuri europene. Producătorii români suferă de preţul cel mai mic mai ales în ţările non UE. Stabilim o limită care e preţul actual şi adăugăm 20% şi astfel blocăm exportul paralel, ajutăm producătorul român să devină profitabil pe pieţele europene, prin mecanisme de stimulare economică.

Al doilea element toxic, ordinul 75 e profund neconcurenţial. Nu ştiu cât aş putea să exprim cât e de toxic acest mecanism.

Acest buget limitat nu ne permite să introducem noi medicamente care sunt pe lista. Soluţiile sunt complexe şi ele trebuie să cuprindă toate domeniile care ţin de piaţa farma, dacă nu intervine în sistemul de asigurări nu putem să facem nimic”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO