Companii

Covalact Sfantu Gheorghe se echipeaza cu utilaje din Austria

22.04.2004, 00:00 97



Producatorul din industria laptelui si a preparatelor din lapte Covalact Sfantu-Gheorghe, care are afaceri de 10 milioane de euro, a prospectat piata austriaca pentru achizitionarea unei fabrici de lapte dar in cele din urma s-a orientat catre achizitionarea de utilaje.



"Varianta initiala era sa luam o fabrica din Austria care s-a inchis si care ar fi urmat sa fie dezafectata si adusa in tara. Ceea ce am vazut la fata locului nu corespunde, insa, intentiilor noastre. Fabricile mari care urmeaza sa se inchida erau prea mari pentru noi iar cele mici nu aveau o tehnologie buna", a spus Ioan Balan, directorul general al companiei.



El s-a aflat saptamana trecuta in Austria unde a vizitat mai multe unitati de productie. "Am fi dorit o fabrica cu o capacitate mai mare de 50.000 de litri, care sa corespunda capacitatii noastre de productie si posibilitatilor finaciare", a precizat Balan.



Covalact are o capacitate de prelucrare zilnica de pana la 150 de mii de litri de lapte. Materia prima este colectata de la circa 7.000 de producatori din judetele Covasna, Harghita si Brasov.



Directorul societatii a adaugat ca, in final, s-a hotarat achizitionarea de utilaje independente pentru marirea capacitatii de productie si ca se negociaza in prezent cu parteneri austrieci si alte achizitii.



"Valoarea utilajelor se ridica la 300.000 de euro, in timp ce costurile legate de cumpararea de mijloace de transport totalizeaza 400.000 de euro", a spus Balan.



Programul de investitii estimat, pentru anul in curs, se ridica la circa un milion de euro, acestea vizand, in principal, cumpararea de utilaje de productie si mijloace de transport.



De asemenea, conducerea firmei are in vedere alocarea de sume importante pentru cresterea capacitatii de productie.



Anul trecut, Covalact a finalizat, in colaborare cu grupul olandez Campina, o investitie in valoare de 1,5 milioane de euro, partea romana si partenerul olandez suportand, fiecare, cate o jumatate de milion de euro, restul sumei reprezentand o subventie din partea statului olandez.



Firma a deschis, in august 2003, o linie pentru iaurturi, extinzandu-si astfel intreaga capacitate de productie cu 15%. Covalact va lansa, incepand cu luna mai, noi sortimente de produse (iaurt cu fructe, creme de unt si branzeturi cu diverse adaosuri) realizate in parteneriat atat cu grupul olandez Campina, cat si cu un alt grup de firme cu capital strain prezent pe piata interna.



Valoarea totala a investitiilor realizate pana in prezent depaseste trei milioane de euro.



Covalact a realizat in 2003 o cifra de afaceri de circa 9 milioane de euro, in crestere cu 19% fata de anul 2002. Pentru anul in curs, conducerea firmei mizeaza pe o cifra de afaceri mai mare cu peste 15% si majorarea profitului net cu 18% fata de anul 2003, ca urmare a largirii gamei de produse lactate proaspete si a punerii in functiune de noi investitii anul trecut.



Oferta include peste 16 tipuri de produse printre care se numara lapte de consum si lapte praf, unt si branzeturi. Cele mai solicitate sortimente sunt iaurtul cu fructe tip Campina, smantana fermentata, Sana si Branzica de casa. Distributia produselor este mixta, realizandu-se atat prin miloacele proprii, cat si prin distribuitori, fiind acoperite judetele Prahova, Constanta, Valcea, Arges, Brasov, dar si municipiul Bucuresti, unde firma are incheiate contracte cu mai multe supermarketuri.



Principalii concurenti pe piata sunt companiile Prodlacta Brasov, Friesland Romania, Danone si LaDorna.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO