Companii

Cotnari SA estimeaza o cifra de afaceri de 7,5 milioane de dolari

22.08.2001, 00:00 109



Societatea Cotnari SA estimeaza pentru sfarsitul anului o cifra de afaceri de lei 7,5 milioane de dolari , ceea ce ii va permite mentinerea unei cote de piata de cinci% pe piata romaneasca, a declarat administratorul companiei,Constantin Deleanu. Cotnari SA a fost privatizata in cursul anului trecut, fiind preluata de catre proprii angajati.

Noii proprietari urmeaza sa achite statului, pana la finele anului viitor, suma de 100 miliarde de lei, inclusiv datoriile care se cifreaza la 30 de miliarde.In prezent, producatorul iesean de vinuri detine o suprafata de 1316 hectare cultivate cut vita de vie, din care 1200 ha sunt vii pe rod, iar diferenta este reprezentata de plantatii tinere.

"Altarele bahice", dupa cum sunt denumite dealurile Cotnariului sunt plasate la limita nordica a podgoriilor de calitate, atat din tara, cat si din Europa.

Vinurile care se produc la Cotnari sunt Feteasca Alba, Grasa de Cotnari, Tamaioasa si Francusa. Sortimentul traditional este vinul Voievodal, realizat din amestecul tehnologic al soiurilor de struguri existente in cadrul podgoriei.Cel mai "tanar" sortiment, Blanc Cotnari, denumit si regele vinurilor de Cotnari face parte din categoria vinurilor albe seci si se remarca prin aciditatea si aroma deosebita

Blanc Cotnari este obtinut printr-o tehnologie moderna de vinificatie, prelucrarea strugurilor se face direct in presele de vinificatie, fara efectuarea operatiei de desciorchinare iar fermentarea se realizeaza in vase de inox, la temperaturi constante nu mai mari de 16-18 grade,spune Deleanu.

Potrivit conducerii firmei iesene, in ultimii ani, investitiile s-au ridicat la aproximativ doua milioane de dolari, utilajele fiind aduse din Suedia, Germania, Italia si Franta.Inclusiv dopurile sunt aduse din import, din Portugalia, intrucat dopurile autohtone "se sfarma, fiind confectionate pe baza de rumegus".

Anual, la Cotnari se produc 6 milioane de litri de vin, undeva in jurul a 600 de vagoane.De asemenea, in hrubele Cotnariului se gasesc echivalentul a 1000 de vagoane cu vin, puse la invechit, cel mai vechi vin datand din anul 1968. Aproximativ 90% din vinurile de Cotnari sunt destinate pietei interne, societatea ieseana avand cate un distribuitor in fiecare judet si zece distribuitori in Capitala.

Potrivit lui Deleanu, vinurile de Cotnari au o categorie distincta de consumatori si anume cei care dispun de venituri situate peste medie.

Cat priveste piata externa, conducerea societaii sustine ca, momentan aceasta ramane mai putin atractiva, din cauza preturile reduse obtinute pentru o sticla cu vin."In Franta, pe vinurile noastre obtinem 3,80 DM pe sticla, in timp ce, vinul de Bordeaux se vinde cu 100 dolari. Mai mult, exista producatori romani care vand si cu 0,60 DM, ceea ce nu este normal", considera administratorul SC Cotnari SA.

Pe 15 septembrie cei 350 de angajati ai firmei incep recoltatul strugurilor. In pofida secetei, productia estimata este de aproxmativ 7000 de kg de struguri la hectar.Intrucat in perioada recoltarii, forta de munca proprie devine insuficienta, societatea este nevoita sa apeleze la alti oameni, avand in vedere si faptul ca lucrarile trebuie finalizate in cel mult o luna.

"Din pacate, aici in zona e boiereala mare, iar oamenii sunt pretentiosi. De aceea, vom aduce 1500 de lucratori din Republica Moldova, carora le vom oferi 200.000 lei pe zi, plus masa si cazare. In schimb, fiecare persoana va avea o norma de 1000 kg pe zi, cu conditia unui cules de calitate.

Perioada de toamna este extrem de importanta pentru noi si trebuie sa ne organizam cat mai exact, pentru ca se culeg cantitati mari de struguri intr-un timp foarte scurt. ai ceea ce se intampla ulterior este la fel de important, pentru ca mustul trebuie fermentat la 15 grade, iar daca este tinut o jumatate de ora in plus, apare oxidarea", afirma Deleanu.

Singura problema a celor de la Cotnari este legata de fenomenul inghetului care apare in special in lunile aprilie-mai si octombrie-noiembrie.In acest an, podgoriile Cotnariului au fost ferite de astfel de fenomene, spre deosebire de anii 1994 si 1997 cand productia de struguri a fost la jumatate din cea scontata initial.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO