Companii

Cosmote se muta in America House cu 3,5 mil. euro

24.01.2006, 21:18 28

Operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania a inchiriat o suprafata de birouri de peste 3.000 mp in proiectul America House amplasat in Piata Victoriei, potrivit unor surse din piata imobiliara.

Tranzactia de inchiriere este cea mai mare pana in momentul de fata in cadrul America House si una dintre cele mai mari de pe piata imobiliara, iar Cosmote isi va reloca sediul central in cadrul acestui proiect. Reprezentantii Cosmote au confirmat ca imobilul de birouri America House va gazdui sediul central al companiei, dar nu au facut alte comentarii.

Chiria medie pentru un spatiu de birouri clasa A este situata in general la 16-18 euro pe metru patrat pe luna, iar durata medie a unui contract este situata la cel putin cinci ani. In aceste conditii, valoarea totala a tranzactiei ar putea trece de 3,5 milioane de euro.

Printre chiriasii imobilului America House se numara compania Ericsson, casa de avocatura Tuca & Asociatii, companiile Vichy sau Schlumberger precum si Ambasada Japoniei. Proiectul America House a fost finalizat recent, primii chiriasi urmand sa se mute luna viitoare.

Proiectul de birouri, cu o suprafata de aproximativ 40.000 de metri patrati, a fost inchiriat in proportie de peste 95% pana in prezent.

Developerul proiectului America House, ce a necesitat o investitie estimata la apro-ximativ 50 de milioane de euro, este compania GTC Romania. GTC este controlata de grupul israelian Kardan, care se afla si in spatele afacerii Omniasig, care a fost vanduta grupului austriac Wiener Staedtische.

GTC a fost implicat si in dezvoltarea proiectului de birouri Europe House, unde se afla sediul central al Orange. Investitia implicata de acest proiect a fost de aproximativ 23 de milioane de dolari, iar in anul 2003, la un an de la livrarea sa pe piata, imobilul a fost cumparat de fondul de investitii austriac Europolis pentru aproximativ 30 de milioane de dolari.

Planurile GTC prevad dezvoltarea a inca 4 proiecte imobiliare, cu o valoare cumulata de circa 200 de milioane de euro.

Compania este prezenta pe piata romaneasca din anul 1999, cand a achizitionat primul teren in zona Piata Victoriei, unde a fost construit Europe House.

Actionarul majoritar al Cosmote este grupul elen OTE, care controleaza pe piata romaneasca si compania RomTelecom. Cosmote Romania este fosta CosmoRom SA, infiintata in 1999, care si-a inceput activitatea in anul 2000.

Operatorul de telefonie mobila s-a relansat recent sub noul brand si a anuntat o politica agresiva de marketing bazata in principal pe tarife mai reduse decat ale concurentei, pe atragerea clientilor tineri si pe oferirea de telefoane gratuite abonatilor.

Segmentul inchirierilor de birouri a inregistrat anul trecut cele mai importante tranzactii din ultimii ani. Astfel, reprezentanta romaneasca a furnizorului de software Oracle a preinchiriat o suprafata de 7.000 de metri patrati in proiectul Floreasca Tower, iar General Electric a inchiriat 4.000 de metri patrati de birouri in proiectul Iride Business Park.

In acelasi timp, British American Tobacco (BAT) a inchiriat un spatiu de 3.000 de metri patrati in cadrul proiectului Bucharest Business Park, iar IBM va ocupa 3.400 de metri patrati in cadrul unui imobil din acelasi proiect, situat la doar cateva sute de metri de actuala locatie. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO