Companii

Cornel Oprisan, IKEA: Piata imobiliara este in haos

06.02.2008, 18:55 25

Retailerul de mobilier si decoratiuni interioare IKEA si-a amanat pentru 2009 deschiderea celei de-a doua unitati de pe piata locala programata pentru luna octombrie a acestui an in conditiile in care negocierile pentru achizitia terenului sunt tergiversate.
"Din pacate (negocierile pentru achizitia terenului - n.red) nu sunt finalizate nici acum pentru ca piata romaneasca de real-estate este cuprinsa de haos. In momentul in care iti propui sa deschizi un nou magazin ai nevoie de o zona intinsa cu accesibilitate si vizibilitate. Aceste trei criterii sunt greu de indeplinit. Exista si riscul ca zvonurile care se transmit sa faca o anumita zona extrem de atractiva pentru speculanti, moment in care lucrurile iau o turnura defavorabila", a declarat pentru ZF Cornel Oprisan, retail manager al IKEA.
El spune ca pentru cel de-al doilea magazin al companiei sunt targetate orasele de peste 300.000 de locuitori precum Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara, Brasov si ca noua unitate va avea dimensiuni similare cu cea de la Bucuresti. Magazinul IKEA are 26.000 mp si a fost deschis pe 21 martie 2007 in urma unei investitii totale de 25 mil. euro.
"Probabil vom porni cu 7.500 de articole care sa incapa pe 24.000 mp. Magazinul va trebui sa fie atat de mare cat sa ne permita sa aratam toata gama de produse", a explicat Oprisan. IKEA ar putea termina primul an de functionare pe piata locala cu o cifra de afaceri de 90 mil. euro (inclusiv TVA), nivel de peste doua ori mai mare comparativ cu estimarile initiale de 40 mil. euro. Compania si-a facut loc printre cei mai importanti jucatori de pe piata mobilei, estimata la 1,1 mld. euro anul trecut. Cei mai mari jucatori sunt Mobexpert cu vanzari de 168 mil. euro in 2007 prin 35 de magazine si Elvila, care a avut in 2006, vanzari de 106 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO