Companii

Conzilla.ro: Trei aspecte contabile în contextul crizei COVID-19 - ajustarea situaƫiilor financiare la 2019, active trecute în conservare şi provizioane pentru clienƫi incerƫi

Conzilla.ro: Trei aspecte contabile în contextul crizei...
12.05.2020, 15:00 517

Deşi în ultimele luni atenƫia specialiştilor în domeniul financiar-contabil s-a axat pe aplicarea facilităƫilor fiscale, nu trebuie neglijate şi implicaƫiile contabile ale COVID-19, spun reprezentanţii firmei de consultanţă fiscală Contzilla.ro.

În ce priveşte situaƫiile financiare aferente anului 2019, termenul de depunere a fost amânat pe 31 iulie 2020. Se pune întrebarea dacă acestea trebuie ajustate astfel încât să reflecte situaƫia provocată de pandemie.

Regulile contabile (O 1802/2014) arată că situaƫia din anul 2020 este un eveniment ulterior care nu ajustează cifrele din situaţiile financiare. Situaƫia este desigur aplicabilă de către entităƫile pentru care exerciƫiul financiar se încheie la 31 decembrie. Evenimentele ulterioare datei bilanţului sunt acele evenimente, favorabile sau nefavorabile, care au loc între data bilanţului şi data la care situaţiile financiare anuale sunt autorizate pentru emitere. Evenimentele care oferă indicaţii despre condiţii apărute ulterior datei bilanţului (aşa cum este contextul pandemiei) nu conduc la ajustarea situaţiilor financiare anuale.

În situaƫia de criză multe comanii şi-au înterupt sau redus activitatea, lasând activele neutilizate. Din punct de vedere al reglementarilor contabile  firmele pot decide sa treacă în conservare activele, caz în care, în funcƫie de opƫiunea lor exprimată prin politicile contabile,  pot înregistra în contabilitate fie o cheltuială cu amortizarea fie o cheltuială corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată. Din punct de vedere fiscal, în cazul în care mijloacele fixe amortizabile sunt trecute în regim de conservare, în funcţie de politica contabilă adoptată, valoarea fiscală rămasă neamortizată la momentul trecerii în conservare se recuperează pe durata normală de utilizare rămasă, începând cu luna următoare ieşirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscală. Practic se lasă posibilitatea opririi amortizarii fiscale, fapt care poate reduce riscul ca amortizarea sa fie considerată cheltuiala nedeductibilă la un eventual control, pe perioada în care nu sunt utilizate.

Perioada de criză a lăsat amprente puternice asupra cash-flow-ului multor firme, astfel ca partenerii lor se vor află în situaƫia a de acorda importanƫă mai mare provizioanelor pentru clienƫi incerƫi, care se vor putea materializa chiar în pierderi certe în anumite situaƫii. În contabilitate, provizioanele au rolul de a acoperi datoriile a căror natură este clar definită şi care la data  bilanƫului este probabil să existe sau este cert că vor exista, dar care sunt incerte din punct de vedere al valorii sau datei la care vor aparea. Potrivit unui act normativ  publicat în anul 2020 (O 3781/2019) , înregistrarea ajustarilor pentru deprecierea creanƫelor şi înregistrarea provizioanelor se pot aplica şi cu ocazia raportărilor periodice întocmite potrivit legii, nu numai la data bilanƫului.

Din punct de vedere fiscal, sunt deductibile pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor dacă debitorul înregistrează dificultăţi financiare majore care îi afectează întreg patrimoniul. Normele de aplicare la Codului fiscal enumeră printre dificultăţile financiare majore care afectează întregul patrimoniu al debitorului pe cele care rezultă din situaţii excepţionale determinate de calamităţi naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe şi în caz de război.

Companiile trebuie să ƫină astfel cont atât de regulile contabile cât şi de consecinƫele fiscale ale aplicării acestor reguli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO