Companii

Conversia obligatiunilor, anulata la Navol

28.10.2005, 19:10 17

Conversia obligatiunilor emise de santierul naval Navol Oltenita in actiuni va fi anulata, potrivit unei hotarari judecatoresti, cota detinuta de principalul actionar al santierului naval, SIF Muntenia, urmand sa se reduca sub 50%.

"Am obtinut anularea conversiei obligatiunilor in actiuni pentru ca operatiunea a incalcat normele legale", a declarat Dan Paul, actionar al Navol, care a cerut in instanta anularea operatiunii. Hotararea este executorie, dar va putea fi atacata de Navol.

Compania emisese obligatiuni in valoare un milion de dolari cu valoarea nominala de 0,21 de lei, care la scadenta urmau sa fie convertite in cate doua actiuni cu valoarea nominala de 0,21 lei. Cumparatorii de obligatiuni obtineau astfel o actiune noua fara a aduce un aport suficient la capitalul social. Pana in prezent au fost convertite in actiuni doar o parte din obligatiunile emise in urma cu aproximativ un an.

In ciuda hotararii judecatoresti, conducerea Navol a convocat miercuri seara o noua Adunare Generala a Actionarilor pentru aprobarea conversiei altei transe din emisiunea de obligatiuni. Actionarii santierului naval urmeaza sa discute si prelungirea perioadei de subscriere pentru o noua emisiune asemanatoare de obligfatiuni.

Santierul naval a fost privatizat in anul 1999, cand Ioan Alexandru a cumparat de la stat 50,69% din actiuni.

SIF Muntenia si-a marit ulterior cota detinuta in cadrul companei, in principal prin majorari de capital, iar dupa conversia obligatiunilor ajunsese la peste 50% din actiuni. Ioan Alexandru detine acum aproximativ un sfert din Navol.

Navol Oltenita produce, repara si comercializeaza nave si echipamente navale. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 4,8 milioane de euro.

Compania a fost la un pas de faliment anul trecut, dar a reusit sa se redreseze prin stergerea si reesalonarea datoriilor catre stat, obtinerea unor contracte de 39 milioane de euro si atragerea de finantare pentru derularea proiectelor noi.

Navol a semnat la finalul anului trecut un contract de 33 milioane de euro cu o firma din Germania pentru constructia a cinci nave complete tip cargo.

De asemenea, santierul naval va mai semna astazi un contract cu o societate din Olanda pentru constructia a patru corpuri de nava, doua tip cargo si doua tip barja, in valoare de 6 milioane de euro.

Actiunile Navol se tranzactioneaza pe piata titlurilor necotate de la Bursa de Valori Bucuresti, unde are o capitalizare de 1,9 milioane de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO