Companii

Contzilla: Situaƫiile financiare anuale pe care trebuie să le depună companiile, termenul lor de depunere în 2020 şi obligaƫia de auditare

Contzilla: Situaƫiile financiare anuale pe care trebuie...
11.02.2020, 12:04 2834

Contzilla.ro, firmă de consultanţă fiscală, indică termenele pe care companiile din România trebuie să le respecte în ceea ce priveşte depunerea situaţiilor financiare, precum şi modul în care se face raportarea financiară.

Astfel, entităƫile din Romania au obligaƫia depunerii situaƫiilor financiare anuale după următorul calendar:

1.SRL-urile depun situaƫiile financiare în termen de 150 de zile de la încheierea exerciƫiului financiar pentru anul precedent. Pentru anul 2019, 150 de zile se împlinesc în data de 29 mai 2020.

În acelasi termen de 150 de zile trebuie să se încadreze şi societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare şi subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, cu excepţia subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European

2.Celelalte persoane juridice (ex. ONG) au un termen de depunere de 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar – respectiv 29 aprilie 2020.

3.Persoanele juridice care de la constituire nu au desfăşurat activitate, precum şi subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, care de la constituire nu au desfăşurat activitate, trebuie să depună o declaraţie în acest sens (declaraƫia de inactivitate) în termen de  60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, respectiv 2 martie 2020 ( cele 60 de zile sunt scadente în data de 29 februarie (sâmbata), astfel termenul devine 02 martie 2020.

Cum se face raportarea financiara in Romania?

In primul rând, companiile se încadrează în 3 categorii de mărime în funcƫie de 3 indicatori : total active, cifra de afaceri netă şi numărul mediu de salariaƫi în cursul exerciƫiului financiar. Cu cât entitatea este mai mare, cu atât solicitările de raportare sunt mai complexe.

Cele 3 categorii sunt:

1.Microentitatile

Sunt acele entităţi care, la data bilanţului, nu depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii:

a) totalul activelor: 1.500.000 lei

b) cifra de afaceri netă: 3.000.000 lei

c) numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 10.

2. Entităţile mici

Sunt acele entităţi care, la data bilanţului, nu se încadrează în categoria microentităţilor şi care nu depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii:

a) totalul activelor: 17.500.000 lei

b) cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei

c) numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 50.

3. Entităţile mijlocii şi mari

Sunt acele entităţi care, la data bilanţului, depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii:

a) totalul activelor: 17.500.000 lei

b) cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei

c) numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 50.

In functie de incadrarea in aceste categorii, entitatile depun situatii financiare cu componente diferite.

Care sunt tipurile de companii care trebuie auditate?

Fac obiectul auditului statutar situatiile financiare ale entităţilor mijlocii şi mari, entităţile de interes public şi entităţile care, la data bilanţului, depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii: a) totalul activelor: 16.000.000 lei; b) cifra de afaceri netă: 32.000.000 lei; c) numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 50.

Obligaţia de auditare se aplică atunci când acestea depăşesc limitele respective în două exerciţii financiare consecutive.

Totodată, entităţile respective sunt scutite de la obligaţia de auditare a situaţiilor financiare anuale dacă limitele a două dintre cele trei criterii menţionate nu sunt depăşite în două exerciţii financiare consecutive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO