Companii

Contzilla.ro: Termene şi scadenţe de raportare pentru companii în luna decembrie 2020

În ultima lună a anului 2020, calendarul fiscal al companiilor marchează câteva termene importante, astfel:

a)15 decembrie este termenul până la care companiile care doresc să aplice pentru eşalonarea

simplificată trebuie să depună cererile la ANAF, sub sancţiunea decăderii. Acestea au la dispoziţie mai multe modalităţi de depunere:

  • la registratura organului fiscal
  • prin poştă, cu confirmare de primire sau 
  • prin intermediul serviciului „Spaţiu privat virtual“. În acest caz vor trebui să descarce din secţiunea Declaraţii electronice formatul electronic al cererii de acordare a eşalonării la plată (D5), să o completeze şi apoi să o depună prin SPV. Formatul elecronic al cererii a fost actualizat în data de 24.11.2020.

b)25 decembrie inclusiv este termenul până la care se amână executările silite, potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 181 privind unele măsuri fiscal-bugetare, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, publicată în 26 octombrie 2020.

Totodată 25 decembrie 2020 este termenul până la care nu se percep dobânzi şi penalităţi pentru obligaţiile fiscale neachitate la termen, pentru care scadenţa s-a împlinit după declanşarea stării de urgenţă.

c) În luna decembrie, potrivit Codului de procedură fiscală, art. 155 alin. (2), creanţele fiscale administrate de organul fiscal central pentru care, potrivit Codului fiscal sau altor legi care le reglementează, scadenţa şi/sau termenul de declarare se împlinesc la 25 decembrie, sunt scadente şi/sau se declară până la data de 21 decembrie.

Astfel termenul pentru anumite declaraţii care în mod uzual erau scadente în data de 25 decembrie, devine 21 decembrie. Cele mai importante sunt : decontul de TVA, decontul special de TVA, declaraţiile salariale (D112), declaraţiile privind obligaţiile de plată la bugetul de stat (D100).

d) 31 decembrie 2020 este termenul până la care nu se datorează impozit specific pentru domeniul HORECA.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.