Companii

Contzilla.ro: Propunerile ANAF privind modificarea procedurii de înregistrare în scop de TVA

Contzilla.ro: Propunerile ANAF privind modificarea...
26.01.2021, 15:52 663

În 25 ianuarie 2021, ANAF a publicat un nou proiect de ordin pentru modificarea procedurii privind înregistrarea în scop de TVA. Una dintre modificări vizează data de la care se consideră valabilă înregistrarea în scopuri de TVA pentru anumite categorii de persoane impozabile, pentru a se corela astfel procedura cu modificările aduse Normelor de aplicare a Codului fiscal în luna octombrie 2020 prin HG 864/2020.

Astfel, în prezent, data de la care se consideră valabilă înregistrarea în scopuri de TVA pentru anumite categorii de persoane impozabile, este:

- în cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA înainte de realizarea de operaţiuni (adică de la înfiinţare), indiferent dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară sau care depăşeşte plafonul de scutire (300.000 lei), înregistrarea în scopuri de TVA se consideră valabilă începând cu data comunicării certificatului de înregistrare în scopuri de TVA.

- în cazul persoanelor impozabile care ulterior înfiinţării, optează pentru înregistrarea în scopuri de TVA, deşi cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire, înregistrarea în scopuri de TVA se consideră valabilă începând cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă solicită înregistrarea

Ca urmare a acestei schimbări  este necesară actualizarea  procedurii de înregistrare în scop de TVA, în prezent reglementată de o ordonanţă din anul 2016 (O 521/2016).

În prezent, unele dintre condiţiile de anulare a codului de înregistrare în scopuri de TVA precum inactivitatea fiscală şi faptele de natura infracţiunilor sau atragerea răspunderii solidare cu debitorul, înscrise în cazierul fiscal al asociaţilor/administratorilor sau al persoanei impozabile sunt cunoscute organelor fiscale, din evidenţele fiscale.

Prevederile actuale presupun înregistrarea în scopuri de TVA, numai pe baza solicitării de înregistrare, fără a da posibilitatea legală de respingere a cererii de către fisc, existând astfel riscul de a înregistra în scopuri de TVA şi persoane impozabile care îndeplinesc condiţiile de anulare menţionate mai sus. Astfel, pentru a înlătura acest risc se doreşte completarea procedurii cu obligaţia organelor fiscale de a verifica aceste condiţii pentru fiecare solicitare de înregistrare în scopuri de TVA, în cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, ulterior înfiinţării, întrucât au atins sau depăşit plafonul de scutire sau fiindcă optează pentru înregistrarea în scopuri de TVA, deşi cifra de afaceri realizată nu a depăşit plafonul de scutire.

În cazul în care se constată că persoana îndeplineşte vreuna dintre condiţiile de anulare menţionate, se propune ca ANAF să emită şi decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA de la data înregistrării.

Astfel, vor fi comunicate respectivei persoane atât certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, cât şi decizia de anulare a înregistrarii.

În cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA de la înfiinţare, existenţa faptelor înscrise în cazierul fiscal se verifică cu ocazia înfiinţării, prezentarea certificatului de cazier fiscal fiind obligatorie la înfiinţare.

Potrivit legii, se interzice autorizarea operaţiunilor în cazul în care în cazierul fiscal există înscrise informaţii privind faptele şi situaţiile prevăzute anterior. Astfel, în cazul acestor persoane impozabile organul fiscal va emite certificatul de înregistrare în scopuri de TVA pe baza solicitării de înregistrare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO