Companii

Contzilla.ro: Prelungirea facilităţilor vamale pentru mărfurile destinate combaterii epidemiei dar eliminarea scutirilor de TVA la import pentru mărfurile cu valoare redusă

Contzilla.ro: Prelungirea facilităţilor vamale pentru...
06.05.2021, 10:27 202

În domeniul vamal există câteva noutăţi care se referă pe de o parte la prelungirea unor facilităţi la importul produselor destinate combaterii epidemiei însă pe de altă parte, eliminarea facilităţii potrivit căreia, mărfurile cu valoarea redusă beneficiau de scutire de TVA la import.

Mai precis:

1.Se prelungeşte perioada de acordare a facilităţilor pentru importul de mărfuri necesare combaterii epidemiei până la 31 decembrie 2021, ca umare a Deciziei UE 2021/660 a Comisiei din 19 aprilie 2021 de modificare a Deciziei (UE) 2020/491. Decizia priveşte scutirea de taxe la import şi exonerarea de TVA pentru mărfurile necesare combaterii efectelor epidemiei de COVID-19.

2.Începând cu data de 1 iulie 2021, toate mărfurile importate în UE se vor supune TVA. Până la această dată există anumite scutiri pentru mărfurile cu valoare redusă.

Măsura îi va afecta pe cei care importă mărfuri cu o valoare intrinsecă mai mică de 150 EUR şi dacă importă mărfuri care fac obiectul unor trimiteri de la o persoană particulară la alta, fără caracter comercial, cu o valoare mai mică de 45 EUR pe transport. Acestă valoare intrinsecă, în cazul mărfurilor comerciale reprezintă preţul mărfurilor în sine, atunci când ele sunt vândute pentru export către teritoriul vamal al Uniunii, excluzând cheltuielile de transport şi de asigurare, cu excepţia cazului în care acestea din urmă sunt incluse în preţ şi nu sunt indicate separat pe factură, precum şi orice alte taxe şi impuneri care pot fi verificate de către autorităţile vamale pe baza oricărui document. În cazul marfurilor fără caracter comercial, valoarea intrinsecă este preţul care ar fi fost plătit pentru mărfurile în sine dacă ele ar fi fost vândute pentru export către teritoriul vamal al Uniunii.

Mai concret, acest lucru înseamnă că se va datora TVA pentru toate mărfurile importate în UE, indiferent de valoarea lor si vor trebui depuse declaraţii vamale pentru toate mărfurile importate, cu opţiunea de a depune declaraţii mai simplificate (H7) în anumite situaţii cum este de exemplu cazul importului de mărfuri cu o valoare intrinsecă mai mică de 150 EUR, care beneficiază de o scutire de taxe la import sau  al mărfurilor care fac obiectul unor trimiteri de la o persoană particulară la alta, fără caracter comercial, cu o valoare mai mică de 45 EUR pe transport, care beneficiază de o scutire de taxe la import .

Pentru toate importurile va fi necesar numărul EORI care se obţine de la autoritatea vamală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO