Companii

Contzilla.ro: Paşii pe care trebuie să îi parcurgă firmele pentru a beneficia de sprijinul de 41,5% din costul salarial

Contzilla.ro: Paşii pe care trebuie să îi parcurgă...
09.06.2020, 14:15 358

Dacă în perioada stării de urgenţă sau alertă angajatorii au avut angajati în şomaj tehnic plătit de stat în proporƫie de 75% sau au suspendat contractele de munca ale angajaƫilor în baza art. 52 alin. (1) lit. c)  din Codul muncii care face referire la întreruperea sau reducerea temporară a activitătii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare dar nu au beneficiat de indemnizaƫia de la stat,  pot beneficia de un ajutor de la stat, pe o perioadă de 3 luni începand cu 1 iunie 2020, prin decontarea unui procent de 41,5% din salariul de bază brut, plafonat însă la 41,5% din salariul mediu brut pe economie.

Condiƫia pentru a beneficia de aceast ajutor financiar este ca angajatul să fi avut minim 15 zile de suspendare în perioada stării de urgenţă sau de alertă şi să fi beneficiat fie de indemnizaƫia plătită de stat, fie de indemnizaƫia plătită de angajator.

Suma maximă care se poate obƫine astfel este 41,5% * 5.429 lei =2.253 lei.

Procedura de recuperare sumelor de la stat presupune parcurgerea de către firme a următorilor paşi simpli:

1. În primul rand angajatorii vor plăti integral angajaƫilor salariul care li se cuvine pentru luna respectivă. Presupunem că se plăteşte salariul în 10 iulie, pentru luna iunie 2020.

2.Până la data de 25 a lunii următoare (25 iulie), firma va depune declaraƫiile fiscale şi va efectua plata obligaƫiilor aferente.

3. În perioada 1- 25 a lunii următoare celei la care se referă veniturile (adică 1-25 iulie, pentru veniturile aferente lunii iunie) vor depune, prin mijloace electronice, la AJOFM, o  documentaƫie formată din : cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, o declaraƫie pe propria răspundere şi o a listă a persoanelor care beneficiază de această sumă.

În declaraƫia pe propria răspundere, firma declarantă va trebui să bifeze după caz că :

  • angajaţii au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgenţă sau de alertă şi au beneficiat de somaj indemnizat de stat (75%).
  • angajaţii au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de minimum 15 zile în perioada stării de urgenţă sau de alertă şi au beneficiat şomaj tehnic suportat de firmă;
  • au avut o durată a suspendării convenţiei individuale de muncă încheiate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, de minimum 15 zile în perioada stării de urgenţă sau de alertă şi au beneficiat de prevederile art. XV din OUG nr. 30/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020;
  • angajatorul a îndeplinit obligaţiile declarative şi de plată aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea;
  • angajatorul nu a optat pentru continuarea şomajului tehnic şi după data de 31 mai 2020 în domeniile afectate de restricţii;
  • angajatorul nu se află în una din situaţiile următoare : nu sunt instituţii şi autorităţi publice şi nu se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate sau restricţii asupra acestora din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Modelul fiecărui document în parte este prevăzut de Ordinul 457 publicat în MOF 481 din 05.06. 2020.

4.Decontarea sumelor de către AJOFM se efectuează în termen de cel mult 10 zile de la data îndeplinirii de către angajatori, a obligaţiilor declarative şi de plată aferente salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.

Plata sumelor se face prin virament în conturile bancare ale angajatorilor.

Angajatorii îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea şi pentru veridicitatea datelor înscrise în documentele care se depun la AJOFM.

Este important de menţionat că angajatorii au obligaţia păstrării angajaţilor până la data de 31.12.2020, exceptând lucrătorii sezonieri. De asemenea, nu se aplică în cazul în care încetarea contractului de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO