Companii

Contzilla.ro: Modificările aduse declaraƫiei privind detaşarea transnaƫională

Contzilla.ro: Modificările aduse declaraƫiei privind...
25.06.2021, 15:22 106

Detaşarea transnaţională este situaţia în care o întreprindere stabilită într-un stat membru sau pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene, în cadrul prestării de servicii transnaţionale, detaşează pe teritoriul altui stat membru salariaţi cu care are stabilite raporturi de muncă, în diferite situaţii reglementate de Legea nr. 16 din 17 martie 2017 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale.

Întreprinderile care detaşează pe teritoriul României salariaţi cu care au stabilite raporturi de muncă, au obligaţia de a transmite inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială urmează să se desfăşoare activitatea o declaraţie privind detaşarea transnaţională a salariaţilor, în limba română care conƫine informaƫii precum instituţia destinatară, întreprinderea care detaşează salariaţi pe teritoriul României, reprezentantul legal în România,  beneficiarul prestării de servicii, data de la care începe detaşarea, scopul, durata anticipată a acesteia, salariaƫii detaşati.

Această declaraƫie a fost modificată recent prin Hotărârea nr. 654 din 16 iunie 2021, fiind completată cu informaƫii privind măsura cu caracter transnaţional corespunzătoare situaţiei de detaşare:

♦  detaşarea unui salariat pe teritoriul României, în numele întreprinderii şi sub coordonarea acesteia, în cadrul unui contract încheiat între întreprinderea care face detaşarea şi beneficiarul prestării de servicii care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, dacă există un raport de muncă, pe perioada detaşării, între salariat şi întreprinderea care face detaşarea;

♦ detaşarea unui salariat la o unitate sau la o întreprindere care aparţine grupului de întreprinderi, situată pe teritoriul României, dacă există un raport de muncă, pe perioada detaşării, între salariat şi întreprinderea care face detaşarea sau

♦ punerea la dispoziţie a unui salariat, de către un agent de muncă temporară, la o întreprindere utilizatoare stabilită sau care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, dacă există un raport de muncă, pe perioada detaşării, între salariat şi agentul de muncă temporară.

Prin actul normativ menƫionat se modifică şi prevederile referitoare la termenul de transmitere a declaraƫiei către Inspectoratele teritoriale de muncă. Astfel declaraƫia va trebui transmisă către ITM cel târziu anterior începerii activităţii. În vechea prevedere se preciza ca declaraƫia trebuie trimisă cu cel puƫin cu o zi lucratoare inainte de la data începerii activităƫii.

De asemenea, orice modificare a elementelor declarate anterior trebuie transmisă inspectoratului teritorial de muncă cel târziu în ziua producerii modificării. Anterior termenul în care se puteau transmite modificările era de 5 zile lucrătoare de la data producerii acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO