Companii

Contzilla.ro: În ce direcƫii se îndreaptă digitalizarea în domeniul relaƫiilor de muncă?

Contzilla.ro: În ce direcƫii se îndreaptă...
15.10.2020, 15:18 184

aMinisterul Muncii a lansat în dezbatere publică în 14.10.2020 un proiect legislativ care aduce câteva modificări Codului muncii, legislaƫiei cu privire la telemuncă şi legislaƫiei privind securitatea şi sănătatea în muncă, modificări care merg în direcƫia digitalizării.

În ce priveşte Codul muncii, modificările vizează introducerea posibilităƫii semnării electronice a contractului individual de muncă/actului adiţional la contract, după caz, cu semnătura electronică calificată, însoţită de marca temporală şi emisă de un furnizor de servicii de încredere calificat.

Părţile  vor putea opta pentru utilizarea semnăturii electronice calificate pentru
întocmirea tuturor înscrisurilor/documentelor din domeniul relaţiilor de muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului, în condiţiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern şi/sau contractul colectiv de muncă aplicabil.

De asemenea, în raporturile angajatorului cu instituţiile publice, la întocmirea
înscrisurilor/documentelor din domeniul relaţiilor de muncă, acesta va putea utiliza semnătura electronică calificată.

Pe lângă aceste modificări care ƫin de digitalizarea relaƫiilor de muncă, se mai introduce prevederea că salariaţii care îşi desfăşoară activitatea la domiciliu au obligaţia de a respecta secretul de serviciu şi confidenţialitatea informaţiilor şi a documentelor utilizate.

În privinƫa telemuncii există câteva propuneri. Prima vizează chiar modificarea definiƫiei acesteia. Prevederile actuale arată că telemunca este o formă de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat şi voluntar, îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puţin o zi pe lună, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Propunerea legislativă din  14.10.2020 elimină din definiƫie acel element care făcea referire la faptul ca cel puƫin o zi pe lună munca să fie desfaşurată în alt loc de muncă.

Se elimină un element obligatoriu de menƫionat în prezent într-un contract de telemuncă şi anume locul/locurile desfăşurării activităţii de telemuncă, convenite de părţi.

Angajatorii vor trebui să asigure mijloacele aferente tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, cu excepţia cazului în care părţile convin printr-un acord scris să fie utilizate cele proprii ale telesalariatului, cu specificarea condiţiilor de utilizare si de asemenea, să asigure condiţii pentru ca telesalariatul să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru privind utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la introducerea unui nou echipament de muncă, la introducerea oricărei noi proceduri de lucru.

În privinƫa legislaƫiei SSM, accidentele petrecute în drum spre muncă vor fi excluse din lista accidentelor de muncă. Instructajul SSM va putea fi efectuat şi în format electronic, caz în care dovada instruirii trebuie să fie semnată cu semnătură electronică calificată însoţită de marca temporală şi emisă de un furnizor de servicii de încredere calificat si acreditat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO