Companii

Contzilla.ro: Eliminarea raportărilor semestriale, angajarea pensionarilor, transferul părţilor sociale şi alte propuneri legislative cu impact pentru firme

Contzilla.ro: Eliminarea raportărilor semestriale,...
23.07.2020, 16:06 8952

În cursul lunii iulie au fost înregistrate la Senat câteva propuneri legislative cu impact asupra contabilităţii şi obligaţiilor pe care le au firmele din Romania, astfel:

1.Eliminarea obligaţiei de a depune raportări contabile semestriale pentru firmele mici, cu cifra de afaceri  sub 1 milion de euro în exerciţiul financiar precedent, modificându-se astfel prevederile legii contabilităţii care arată că Ministerul Finanţelor Publice poate stabili întocmirea şi depunerea la unităţile sale teritoriale a situaţiilor financiare sau a unor raportări contabile şi la alte perioade decât anual, în cadrul exerciţiului financiar. Potrivit proiectului de ordin aferent anului curent, plafonul cifrei de afaceri pentru care firmele au obligaţia depunerii raportărilor contabile semestriale a fost stabilit la 220.000 lei, la fel ca în anul precedent. Prin majorarea plafonului la 1.000.000 euro, foarte multe firme ar urma să fie degrevate de această obligaţie de raportare.

Raportările contabile semestriale sunt raportări intermediare, care nu sunt însoţite de procedurile clasice anuale de închidere contabilă precum inventarierile, reevaluarile, etc şi nici nu  sunt publice, aşa cum sunt indicatorii de final de an, publicaţi pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor.

2.O altă propunere legislativă inregistrată la Senat aduce în discuţie problema reintegrării pe piaţa muncii a pensionarilor care îşi doresc să îşi continue activitatea în domeniile în care au activat anterior pensionării. Aceasta ar aduce obligaţii suplimentare pentru firmele cu cifra de afaceri peste 5.000.000 lei .Mai concret, se propune ca societăţile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, să fie obligate să angajeze cu contract individual de muncă, persoane din rândul pensionarilor, cu experienţă, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societăţii comerciale respective. Pentru partea din salariul cuvenit care nu depăşeşte salariul minim brut pe economie, aceştia ar urma să fie scutiţi de contribuţii sociale (CAS şi CASS). Numărul de astfel de contracte de muncă nu va putea depăşi însă un consilier pensionar la 5 persoane angajate care nu au atins vârsta de pensionare. Pentru firmele cu cifră de afaceri sub plafon, astfel de angajări sunt opţionale, dar se păstrează aceleaşi facilităţi fiscale.

3.Simplificarea procesului de transfer de părţi sociale din SRL către terţi. În prezent, în Romania, acest proces se realizează în două etape şi durează cel puţin 30 de zile.

Propunerea prevede posibilitatea asociaţilor societăţilor cu răspundere limitată să stabilească prin actul constitutiv reguli proprii cu privire la condiţiile transferului parţilor sociale către terţi, eliminarea pragului minim de 200 lei a capitalului social al  SRL-urilor, a obligaţiei vărsării sale înaintea înregistrării şi prezentarea foii de vărsămant în procedura de înregistrare, precum şi eliminarea sancţionării administratorilor care încep operaţiunile în numele SRL-ului înainte de vărsarea capitalului social.

Pe lângă aceste propuneri înregistrate la Senat, pe site-ul Ministerului de Finanţe a fost publicat un proiect care aduce câteva clarificări în domeniul contabil, mai precis, în ce priveşte amortizarea activelor firmelor.

Potrivit reglementărilor existente, amortizarea valorii activelor imobilizate reprezintă alocarea sistematică a valorii amortizabile a acestora pe întreaga durată de utilizare economică. Valoarea amortizabilă este reprezentată de cost sau de altă valoare care substituie costul. Aşa cum sunt formulate acum, reglementările contabile nu prevăd expres tratamentul aplicabil cheltuielilor cu amortizarea pe perioada neutilizării imobilizărilor.

Referitor la evaluarea imobilizărilor corporale, reglementările menţionează că, prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achiziţie sau al costului de producţie, entităţile pot proceda la reevaluarea imobilizărilor corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, astfel încât acestea să fie prezentate în contabilitate la valoarea justă, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluări în situaţiile financiare întocmite pentru acel exerciţiu. Însă în situaţia în care entităţile decid să treacă de la metoda reevaluării imobilizărilor corporale la metoda costului, reglementările contabile nu prevăd expres care este noua valoare amortizabilă a respectivelor active.

Clarificările care se aduc în acest sens, sunt că pe durata neutilizării activelor, amortizarea acestora nu este nici întreruptă, nici diminuată, iar în cazul trecerii de la metoda reevaluării la metoda costului, se va determina cheltuiala cu amortizarea pe baza valorii activului, corectată cu ajustările impuse de modificarea respectivei politici contabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO