Companii

Contzilla.ro: Declaraţia 112 pentru veniturile din salarii în 2021 încă nu a fost publicată de ANAF

Contzilla.ro: Declaraţia 112 pentru veniturile din...
18.02.2021, 16:39 2735

Deşi suntem foarte aproape de data de 25 februarie 2021, termenul final pentru depunerea declaraţiei 112 pentru veniturile din salarii pe luna ianuarie 2021, formularul pdf necesar pentru îndeplinirea acestei obligaţii declarative întârzie să apară pe site-ul ANAF.

Concret, 112 este declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate şi se depune lunar sau trimestrial de către angajatori. Declaraţia cuprinde atât informaţii privind obligaţiile fiscale ale contribuabililor, cât şi informaţii necesare stabilirii prestaţiilor sociale potrivit legislaţiei specifice, acordate de CNPP, CNAS, ANOFM şi ANPIS.

Proiectul de ordin a fost publicat abia în 17.02.2021. Umează publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, apoi publicarea formularului în secţiunea Declaraţii electronice şi apoi integrarea acestuia în aplicaţiile de calcul salarial ale furnizorilor de astfel de servicii.

Necesitatea actualizării declaraţiei rezultă ca urmare a intrării în vigoare a mai multor acte normative care au adus modificări în principal Codului fiscal (L 296/2020) şi Codului muncii (L 298/2020).

Modificările declaraţiei trebuie să reflecte majorarea salariului minim pe economie din ianuarie 2021, introducerea posibilităţii declarării distincte a bazelor de calcul aferente sumelor încasate de personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar care îşi desfăşoară activitatea în baza contractelor de prestări servicii acordate în baza dispoziţiilor art. 3 din OUG. nr. 3/2021, pentru care se aplică regimul fiscal specific veniturilor asimilate salariilor, precum şi a contribuţiilor sociale obligatorii aferente, introducerea unor noi tipuri de asiguraţi sau a unor indicative noi privind declararea locurilor de muncă în condiţii deosebite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO