Companii

Contzilla.ro: Cum vrea Ministerul de Finanţe să stimuleze creşterea capitalurilor proprii ale firmelor?

Contzilla.ro: Cum vrea Ministerul de Finanţe să...
19.08.2020, 09:17 556

O situaƫie frecvent întâlnită mai ales în cadrul firmelor mici, dar nu numai, este înregistrarea de capitaluri proprii negative, tendinƫă întărită şi de o politică activă de repartizare a dividendelor, având în vedere procentul redus de impozit, de numai 5%.

Ministerul Finanƫelor Publice a publicat în acest sens în 13 august 2020 un proiect de ordonanƫă pentru instituirea unei măsuri de stimulare pentru creşterea capitalurilor proprii cu scopul de a întări stabilitatea financiară. Măsuri similare s-au înregistrat şi în alte state membre UE precum Italia, Belgia, Portugalia, conform analizei efectuate în nota de fundamentare a actului normativ.

Practic proiectul vizează acordarea unei reduceri la calculul impozitului pe profit, impozitului pe veniturile microîntreprinderilor şi impozitului specific unor activităţi în funcţie de menţinerea sau creşterea  capitalurilor proprii.

Concret, contribuabilii plătitori de impozit pe profit, de impozit pe veniturile microîntreprinderilor precum şi de impozit specific, beneficiază de reduceri ale impozitului, astfel:

  1. 2%,  în cazul în care capitalul propriu contabil, prezentat în situaţiile financiare anuale este pozitiv. Pentru contribuabilii care, potrivit prevederilor legale, au obligaţia constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie să îndeplinească, concomitent şi condiţia de a fi la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social subscris;
  2. dacă înregistrează o creştere anuală a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datorează impozitul faţă de capitalul propriu ajustat înregistrat în anul precedent şi îndeplineşte concomitent condiţia prevăzută la lit.a), reducerile au următoarele valori:

-5% -pentru intervalele de creştere anuală a capitalului propriu ajustat pana la 5% inclusiv,

-6% - la creşteri peste 5% şi până la 10% inclusiv,

-7%- la creşteri peste 10%  şi până la 15% inclusiv,

-8%- la creşteri peste 15% şi până la 20% inclusiv,

-9%- la creşteri peste 20% şi până la 25% inclusiv,

-10%- la creşteri peste 25%.

  1. Începând cu anul 2022, se intenƫionează aplicarea unui procent de 3%, daca înregistrează o creştere a capitalului propriu ajustat  de peste 5% în 2022, 10% în 2023, 15% în 2024 şi 20% în 2025 faţă de capitalul propriu ajustat înregistrat în anul 2020 şi dacă îndeplineşte concomitent condiţia prevăzută la lit.a).

În plus, dacă sunt aplicabile două sau trei din reducerile prevăzute la lit. a) – c) de mai sus , pentru determinarea valorii reducerii, procentele corespunzătoare acestora se adună iar valoarea rezultată se aplică asupra impozitului.

Capitalul propriu ajustat la care face referire proiectul de ordin cuprinde:

  1. capital subscris vărsat/capital de dotare;
  2. patrimoniul regiei;
  3. patrimoniul public;
  4. patrimoniul privat;
  5. patrimoniul institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare;
  6. prime de capital;
  7. rezerva legală, statutară sau contractuală şi alte rezerve constituite din profitul net ca urmare a deciziei acţionarilor/asociaţilor sau potrivit prevederilor legale;
  8. rezultatul net reportat – sold creditor, reprezentând diferenţa pozitivă dintre soldurile creditoare şi debitoare.

Măsurile menƫionate mai sus nu se pot aplica de către instituƫii bancare, din domeniul pieƫei de capital, asigurare-reasigurare,  care au propriile reglementări privind capitalurile proprii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO