Companii

Contzilla: Digitalizarea activităţii autorităţilor publice. OUG 38/2020

Contzilla: Digitalizarea activităţii autorităţilor...
08.04.2020, 14:36 222

Contzilla.ro, firmă de consultanţă fiscală, face o analiză a principalelor prevederi ale ordonanţei de urgenţă OUG 38/2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităƫilor şi instituƫiilor publice, măsură menită să evite pe cât posibil contactul direct între persoane prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare.

Astfel, ordonanƫa menƫionată reglementează doar cadrul general pentru utilizarea la nivelul instituƫiilor a semnăturii electronice şi a documentelor electronice, urmând ca în termen de 15 zile de la data intrării acestei ordonanƫe în vigoare, fiecare dintre acestea să emită acte administrative necesare implementării acestei măsuri.

De asemenea, autorităƫile vor trebui să pună la dispoziƫie portaluri proprii sau să utilizeze portaluri puse la dispoziƫie de către terƫi pentru a putea primi documentele electronice.

In măsura în care nu se vor putea putea utiliza astfel de portaluri se va utiliza poşta electronică.

Ordonanƫa mai prevede că actele emise în format electronic de către autorităƫile publice vor fi semnate cu semnătură electronică. Totodată, începând cu data intrării în vigoare a acestei ordonanƫe, autorităƫile si instituƫiile publice au obligaƫia să primească documentele semnate cu semnătură electronică.

Aceste instituƫii stabilesc tipul de semnatură electronică aplicabilă pentru utilizarea de către persoanele fizice sau juridice a unui serviciu  disponibil online prestat de către acestea.

 
 
 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO