Companii

Contzilla: Ce trebuie să ştie antreprenorii despre modificările fiscale din ianuarie 2020

Contzilla: Ce trebuie să ştie antreprenorii despre...
05.02.2020, 00:06 715

1. Split TVA a fost abrogată începând cu 1 februarie 2020

Banii blocaţi în conturile de TVA deschise la Trezorerie vor fi transferaţi automat de către această instituţie în termen de 10 zile de la data de 1 fe­bruarie 2020, fără nicio formalitate prealabilă în raport cu titularul contului, în contul de disponibil al titularului deschis la aceeaşi unitate a Trezoreriei Statului. În cazul în care firmele nu au deschis la Trezoreria Statului cont de disponibil va trebui să comunice acesteia contul curent deschis la o instituţie de credit în care se transferă sumele respective.

2. Un nou termen pentru depunerea intenţiei de restructurare şi eliminarea plafonului de 1 milion lei

Debitorul care doreşte să îşi restructureze obligaţiile bugetare are obligaţia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intenţia sa în perioada 1 februarie - 31 martie 2020, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare, urmând apoi să se adreseze unui expert independent în vederea întocmirii unui plan de restructurare şi a testului creditorului privat prudent.

S-a eliminat condiţia ca restructu­rarea să poată fi solicitată doar de către debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei.

Solicitarea de restructurare poate fi depusă până la 31 iulie 2020, sub sancţiunea decăderii.

Baza legală: OUG 6/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

3. Modificări la Codul fiscal

Avem câteva măsuri noi în ce priveşte TVA ca urmare a implementării în legislaţia naţională a directivelor europene, măsuri care vizează:

♦ livrările succesive de bunuri care fac obiectul unui singur transport intracomunitar: în cazul livrărilor în lanţ, transportul poate fi alocat unei singure tranzacţii, fapt ce în cazul livraărilor intracomunitare are o importanţă deosebită pentru aplicarea scutirii de TVA. Noile reglementări aduc o clarificare în sensul că în cazul în care aceleaşi bunuri sunt livrate succesiv şi sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru în alt stat membru direct de la primul furnizor la ultimul client din lanţ, expedierea sau transportul este atribuit numai livrării efectuate către operatorul intermediar (acesta fiind un furnizor din lanţ, altul decât primul furnizor din lanţ, care expediază sau transportă bunurile, fie el însuşi, fie prin intermediul unei părţi terţe care acţionează în numele său). Prin excepţie, expedierea sau transportul este atribuit numai livrării de bunuri efectuate de către operatorul intermediar în cazul în care operatorul intermediar a comunicat furnizorului său codul său de înregistrare în scopuri de TVA care i-a fost eliberat de către statul membru din care sunt expediate sau transportate bunurile.

♦ stocuri la dispoziţia clientului – noutatea constă pe scurt în faptul că mişcarea intracomunitară are loc la data când bunurile sunt luate din stoc, nu la data transferului iniţial al bunurilor.

♦ scutirea de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri. Pentru ca aceasta să se realizeze trebuie îndeplinite cumulativ mai multe condiţii (cod valid de TVA, declaraţia 390 depusă corect şi dovada transportului cu menţiunea că furnizorul trebuie să deţină cel puţin două mijloace de probă, emise de două părţi diferite inde-pendente atât una de cealaltă, cât şi de vânzător şi de cumpărător: do­cumentele cu privire la expedierea sau transportul bunurilor (CMR sau factura de transport), documente de plată a transportului, documente de asigurare.

Baza legală: Ordonanţa nr. 6/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

4. Prelungirea termenului pentru depunerea declaraţiei unice

În anul 2020, termenul de 15 martie inclusiv prevăzut pentru depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, în situaţiile reglementate de Codul fiscal precum şi în alte acte normative, se prelungeşte până la data de 25 mai 2020 inclusiv. De aceeaşi prorogare beneficiază şi Formularul 230 - Cerere privind destinaţia sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii/Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat.

Baza legală: OUG 6/2020.

5. Noutăţi în ce priveşte popririle

Şi în ce priveşte popririle avem câteva măsuri noi. Printre prevederile introduse amintim:

♦ se prevede un termen de 3 zile lucrătoare de la data înfiinţării popririi sau de la data la care creanţa devine exigibilă, după caz, în care terţul poprit are obligaţia să plătească organului fiscal suma reţinută şi cuvenită, în contul indicat de organul de executare silită.

♦ băncile au şi ele obligaţia să plătească sumele indisponibilizate în contul indicat de organul de executare silită în termen de 3 zile lucrătoare de la indisponibilizare (înainte erau 3 zile calendaristice).

♦ în cazul în care executarea silită este suspendată, potrivit legii, organul de executare silită înştiinţează, de îndată, instituţiile de credit ori, după caz, terţul poprit pentru sistarea temporară, totală sau parţială a indisponibilizării conturilor şi reţi­nerilor. Se elimină prevederea că înştiinţarea trebuie să fie făcută în scris, astfel se doreşte scurtarea timpului în care se ridică popririle.

Baza legală: Ordonanţa nr. 5/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

6. Firmele pot depune de acum situaţiile financiare anuale pe 2019

ANAF a publicat formatul electronic al situaţiilor financiare în data de 03.02.2020. Practic de acum firmele pot depune situaţiile financiare pe 2019.

Termenul maxim pentru depunerea lor la ANAF este 150 de zile de la data încheierii exerciţiului financiar, respectiv 29 mai 2020.

Mai trebuie să reţinem că în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare antreprenorii trebuie să depună la ONRC şi declaraţia privind beneficiarii reali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO