Companii

Contractele acordate de Consiliul Judeţean Braşov în ultimii trei ani au fost din ce în ce mai puţin transparente

Contractele acordate de Consiliul Judeţean Braşov în...

Autor: Andrei Cîrchelan

06.10.2014, 15:09 377

Consiliul Judeţean Braşov, anchetat în prezent de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru modul în care au fost dat contracte de achiziţii publice, a desfăşurat din ce în ce mai puţine proceduri prin sistemul public SEAP în ultimii trei ani, cumpărând în cele mai multe cazuri produse alimentare pentru şcoli.

Date din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice arată că anul acesta CJ Braşov a atribuit doar trei contracte anul acesta, în valoare totală de 1,7 milioane de lei, vizând servicii de transport aerian (0,3 mil. lei), dotări pentru un spital (0,74 mil. lei) şi mere pentru şcoli, în cadrul programelor naţionale (0,68 mil. lei).

Spre comparaţie, în 2013, CJ Braşov a atribuit contracte în valoare totală de 56,56 mil. lei, iar mai mult de jumătate din această sumă, 37,26 mil. lei, a mers către achiziţia de cornuri, lapte şi mere pentru şcoli.

Alţi 3,9 mil. lei au mers anul trecut la trei companii, pentru lucrări de întreţinere a drumurilor pe timp de iarnă, iar un contract de 15,37 mil. lei a fost atribuit companiei Euras pentru consolidarea cetăţii Feldioara.

Suma totală atribuită prin SEAP anul trecut a fost mai mică decât cea din 2012, când CJ Braşov a dat şase contracte, în valoare totală de 66,8 mil. lei. Din aceşti bani, 8,4 mil. lei au mers către cornuri şi lapte pentru şcoli, 1,44 mil. lei au mers spre refacerea unui sector de drum judeţean, iar cea mai mare parte, 56,97 mil. lei, a fost atribuită companiei Vectra Service pentru proiectarea şi executarea unor piste în aeroportul din Braşov.

Legislaţia în vigoare spune că achiziţiile publice derulate de autorităţi trebuie să treacă prin SEAP, în afară de cele cu o valoare mai mică de 30.000 euro când e vorba de achiziţii de produse sau servicii şi 100.000 euro când e vorba de lucrări.

Contractele Gotic S.A. din Braşov

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că procurorii DNA vizează inclusiv contractele atribuite de autorităţile din Braşov firmei SC Gotic SA, aparţinând deputatului PC Ion Diniţă, care este şi lider al PC Braşov.

Date din SEAP arată că firma lui Diniţă a câştigat, începând cu anul 2008, contracte în valoare totală de 10,9 mil. lei, toate în judeţul Braşov, atribuite de CNADNR, CJ Braşov, APA Braşov sau primării de comune.

CJ Braşov a semnat cu Gotic un contract 2,14 mil. lei în data de 22 iunie, 2009, pentru modernizarea unui drum judeţean de pe raza municipiului Făgăraş.

Cel mai mare contract primit de Gotic a fost acordat de comuna Tărlungeni, în valoare de 7,12 mil. lei şi s-a referit la modernizarea infrastructurii comunei.

Cu toate aceastea, declaraţia de interese depusă de Diniţă la 10 iunie 2014 arată că Gotic S.A. a încheiat, începând cu 2007, o serie de contracte cu autorităţi din Braşov, în valoare totală de 112 mil. lei.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Gotic S.A. a avut anul trecut afaceri de 15,7 mil. lei şi un profit de 21.594 lei, în timp ce în 2012 a avut afaceri de 27,2 mil. lei şi un profit de 1,22 mil. lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO