Companii

Contorul rezolva criza de apa calda si caldura

04.04.2001, 00:00 33



Debransarile din aceasta iarna si rebransarile aproape cu de-a sila au fost foarte mediatizate, dar fara lucrurile sa fie lamurite pana la capat.

De fapt, energia nu este scumpa in sine, cat este scumpa pentru ca se risipeste. In lipsa contoarelor individuale, "oala comuna" a consumului deresponsabilizeaza atat pe consumatori cat si pe furnizori.

Aplicarea Programului National pentru Cresterea Eficientei Energetice prin Reglarea Temperaturii in Apartamente, initiat de ARCE (Agentia Romana pentru Conservarea Energiei) si sustinut de AAIR (Asociatia pentru Automatizari si Instrumentatie din Romania) ar reduce consumul de energie termica si apa menajera in medie cu 25% in cazul apartamentelor din blocuri, spun reprezentantii ARCE.

Programul, care presupune instalarea de contoare individuale energie termica si apa menajera, se adreseaza sectorului rezidential tocmai pentru ca acesta absoarbe 54% din totalul energiei termice consumate la nivel national.

In Romania, consumul de energie termica de apartament este cu 60% mai mare decat cel la nivel european, in conditiile in care veniturile unei familii sunt de 10-15 ori mai mici decat in vest, releva sursa citata.

Potrivit programului mai sus mentionat, valoarea echipamentelor de masura si control a energiei termice si a apei menajere sunt estimate la 64$, in medie, pentru un apartament cu 2,3 camere care dispune de 5 calorifere/apartament, costurile urmand a fi acoperite de beneficiari (proprietarii de apartamente) in proportii diferite, in functie de venituri, in conditiile in care subventiile vor acoperi cam 60%(peste 45% din diverse surse de finantare externa si 15% din bugetele locale).

In ansamblu, punerea in aplicare a programului are nevoie de 135 milioane $, din totalul celor 3,5 milioane de apartamente din blocuri vor fi "acoperite" aproape 2,7 milioane adica 80%-85% din necesar, afirma sursa citata.

Initiatorii programului considera ca acesta prezinta avantaje consistente precum economia de resurse consumate la energia termica si apa menajera, reduce nivelul emisiilor de CO2 si mai ales reduce costul energiei pentru locatari si buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO