Companii

Contizlla.ro: Când se utilizează şi cum se obţine numărul EORI al firmelor

Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, atribuit de autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia în toate operaţiunile vamale derulate de acestea, pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Practic, se utilizează pentru operaţiuni de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum şi pentru operaţiuni prealabile sosirii/plecării mărfurilor care se introduc sau scot de pe teritoriul Comunităţii.

În România numărul se atribuie de către Direcţia Generală a Vămilor.  Atribuirea se realizează gratuit.

Pentru atribuirea acestui număr se depune o cerere de înregistrare care  se completează şi imprimă în/din aplicaţia naţională EORI, disponibilă pe site-ul Direcţiei Generale a Vămilor. Cererea EORI se adresează Direcţiei Regionale Vamale în a cărei rază de competenţă teritorială solicitantul are sediul/domiciliul.

Numărul se utilizează pentru toate operaţiunile vamale derulate pe întreg teritoriul Uniunii Europene. 

Ca excepţie, pentru trimiterile cu o valoare sub 150 de euro, numărul EORI nu este obligatoriu în situaţia în care persoana care primeşte mărfurile (importatorul) alege să depună declaraţia vamală cu set redus de date prin intermediul unui reprezentant :operator poştal,  firma de curierat- tip de reprezentare indirectă. În cazul reprezentării directe, numărul EORI este obligatoriu pentru importator deoarece are calitatea de declarant.

Tipul de reprezentare este stabilit în mandatul de reprezentare încheiat între importator (persoana fizică) şi reprezentant (operator poştal/ firma de curierat).

Structura numărului EORI este stabilită de către Comisia Europeană şi este formată dintr-un identificator al statului membru care atribuie numărul, urmat de un identificator naţional unic al statului membru (format din maximum 15 caractere alfanumerice), de exemplu: RO1234ABC, RO fiind codul ţării si  1234ABC fiind un numărul atribuit de către autoritatea vamală din România.  În România s-a stabilit ca acest numărul unic din structura numărului EORI, în cazul persoanelor juridice, să fie codul unic de identificare.

Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.