Companii

Continental, Lufthansa şi Deutsche Post se „listează” pe ATS-ul bursei de la Bucureşti

Continental, Lufthansa şi Deutsche Post se...

Autor: Ioana Tudor

08.12.2014, 00:04 671

Acţiunile companiilor germane Commerzbank, Continental, Lufthansa şi Deutsche Post au intrat astăzi la tranzacţionare pe sistemul alternativ (ATS) al bursei de la Bu­cureşti, la categoria dedicată emitenţilor străini. În prezent, pe ATS sunt listate acţiunile a 30 de companii străine, dintre care treisprezece provin din Germania, iar nouă din Statele Unite ale Americii.

Cele cinci companii sunt listate pe bursa de la Frankfurt. Investitorii vor putea tranzacţiona aceste acţiuni în lei pe ATS-ul bursei de la Bucureşti.

Compania Deutsche Post este prezentă pe piaţa locală prin DHL România, una dintre cele mai mari firme din industria curieratului, cu afaceri de 50 de milioane de euro anul trecut. Pe bursa din Frankfurt, acţiunile Deutsche Post au avansat anul acesta cu 1,3%, până la preţul de 26,9 euro/titlu, iar compania are o capitalizare de 32,3 mld. euro.

Pe piaţa locală activează şi producătorul de componente auto Continental, prezent aici cu opt unităţi de producţie şi trei centre de cercetare şi dezvoltare, situate în Timişoara, Sibiu, Carei, Arad şi Iaşi. Acţiunile Continental s-au tranzacţionat ultima dată la Frankfurt la preţul de 176,1 euro/unitate, în urcare cu circa 10% faţă de începutul anului. Compania are o capitalizare de 35,3 miliarde de euro.

Lufthansa, principala companie aeriană din Germania şi cea mai mare din Europa, efectuează din România zboruri spre mai multe destinaţii, inclusiv München şi Frankfurt. Pe bursă, acţiunile operatorului aerian au scăzut cu 4,5% pe parcursul acestui an. Lufthansa are o capitalizare de 6,7 miliarde de euro. Pe ATS se vor tranzacţiona de astăzi şi acţiunile Commerzbank, una dintre cele mai mari bănci din Ger­mania. Banca este listată la bursa din Frankfurt şi are o capitalizare de 13,7 miliarde de euro. Titlurile Commerzbank au avansat cu peste 3% de la începutul anului.

Casa de brokeraj Tradeville este market maker pentru acţiunile celor patru companii nou-intrate. Societatea activează ca furnizor de lichiditate şi pentru restul com­paniilor străine de pe ATS, printre care se numără acţiunile gigan­ţilor americani de IT Apple, Google, Microsoft, Intel, Facebook.

În octombrie, Tradeville a anunţat că va aduce la tranzacţionare pe ATS şi acţiunile grupului chinez de comerţ electronic Alibaba. Alibaba s-a listat pe bursa de la New York toamna aceasta în urma celei mai mari oferte publice iniţiale de acţiuni derulată vreodată pe bursa americană.

Tranzacţiile medii zilnice cu acţiuni pe ATS s-au situat anul acesta la circa 82.000 lei, nivel similar anului trecut. Cele mai tranzacţionate acţiuni listate pe ATS au fost în ultima lună cele ale Deutsche Bank (DBK), E.ON (EOAN) şi Allianz (ALV), toate companii germane. Pe bursa din Frankfurt, acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 22,5% în euro anul acesta, trend care s-a reflectat şi la Bucureşti. Titlurile companiei au închis ultima şedinţă de tranzacţionare în creştere cu 2,7%. Banca are o capitalizare de 36,7 miliarde de euro. Acţiunile grupului energetic E.ON, prezent şi în România, au crescut cu 14,7% pe bursa din Frankfurt, iar titlurile Allianz au câştigat 6,2% de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO