Companii

Continental face birouri pentru inginerii din Iasi

28.07.2008, 18:52 223

Continental Romania, unul dintre cei mai mari investitori germani din industria locala a componentelor auto, va construi la Iasi o cladire de birouri pentru divizia de inginerie Siemens VDO, valoarea estimata a investitiei urmand sa treaca de 20 de milioane de euro, apropiata de cea realizata in urma cu doi ani la Timisoara.
Siemens VDO a investit in 2006 24 de milioane de euro pentru constructia centrului de inginerie si a fabricii detinute in Timisoara.
Producatorul german Continental a achiztionat spre finalul anului trecut divizia de componente auto VDO a Siemens, in urma unei tranzactii de 11,4 miliarde de euro.
"Centrul de inginerie Siemens VDO, in care lucreaza 400 de oameni, activeaza in prezent intr-un sediu inchiriat in cladirea Technopolis dar anul viitor intentionam sa terminam constructia cladirii proprii", a declarat Christian Ruediger, directorul de Cercetare&Dezvoltare al Continental.
Consolidarea activitatilor din Iasi vine in contextul in care in zona au fost realizate in ultima perioada investitii importante, Delphi, unul din principalii producatori mondiali de piese auto, a inceput constructia unei fabrici de sisteme de propulsie diesel, in care va investi 100 de milioane de euro.
Zona Moldovei a atras in ultimii doi ani investitii importante, companiile cautand forta de munca mai ieftina si terenuri cu suprafata mare, in conditiile in care in vestul tarii concentrarile din Timisoara sau Arad au epuizat perspectivele de dezvoltare rapida.
Continental detinea inainte de preluarea Siemens VDO cinci fabrici in Romania, doua in Timisoara si cate una in Satu Mare, Arad si Sibiu. Siemens VDO detinea doua centre de inginerie, la Iasi si Timisoara, si un centru de productie de unitati de control pentru airbaguri, tot in Timisoara.
Dupa finalizarea preluarii in cursul anului trecut, grupul Continental a ajuns la mai mult de 6.150 de angajati, urmand sa mai creeze in acest an 1.350 de locuri de munca.
"Inca mai gasim candidati buni, data fiind reputatia si proiectele pe care le derulam. Sunt diferente intre orasele in care suntem prezenti: in Timisoara situatia este mai complexa, dar in Iasi si Sibiu situatia este mai buna din acest punct de vedere", a declarat Ruediger.
In totalul angajatilor grupului, circa 2.500 sunt incadrati ca ingineri, 1.600 dintre ei fiind angajati in centrul din Timisoara, 400 la Iasi si 350 la Sibiu. Lor li se alatura, in medie, 20-30 de ingineri pentru fiecare centru de productie.
La Sibiu, Continental a preluat si fabrica Siemens VDO de unitati centrale de comanda auto, module de iluminare si unitati de control al usilor, unde are circa 700 de angajati. "Fabrica din Sibiu are patru ani de experienta, iar volumul vanzarilor previzionat pentru 2008 se apropie de 95 de milioane de euro", a spus Ruediger.
Tot in fabrica de la Sibiu sunt produse si airbaguri pentru automobilele Logan si modulele pentru cutiile de viteze. Fabrica produce si pentru Daimler, Audi, Toyota sau BMW.
Unul dintre principalii producatori de airbaguri pentru automobilele Logan este grupul american ITG, care va livra in acest an circa 100.000 de unitati din fabrica de la Sighisoara.
La fabrica de componente a diviziei Siemens VDO din Timisoara, inaugurata in urma cu un an si jumatate, lucreaza 300 de angajati.
"In Timisoara startul productiei s-a dat in ianuarie 2007, iar in luna august vom livra componenta de control al airbagului cu numarul 1.000.000", a completat Ruediger.

Businessul Continental in Romania

Cinci fabrici (doua in Timisoara si cate una in Sibiu, Satu Mare si Arad) si trei centre de inginerie.

Business principal: fabrica de anvelope din Timisoara cu o productie de 13 mil. unitati in 2008.

Investitiile grupului in Romania au trecut de 300 mil. euro pentru cele cinci fabrici. Bugetul pentru 2008 este de 40 mil. euro.

Afacerile Continental Romania au depasit, potrivit ultimelor date disponibile, 300 de milioane de euro in 2006

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO