Companii

Consumul de gaze este într-o revenire puternică, plus 9%, susţinut însă prin importuri masive. Gazul rusesc a trecut de 20% în primele cinci luni

Potrivit reprezentanţilor Gazprom, iarna lungă şi primăvara neobişnuit de rece de anul acesta reprezintă un factor pentru scumpirea gazului.

Potrivit reprezentanţilor Gazprom, iarna lungă şi primăvara neobişnuit de rece de anul acesta reprezintă un factor pentru scumpirea gazului.

Autor: Roxana Petrescu

03.07.2021, 11:44 254

♦ Iarna friguroasă, primăvara neobişnuit de rece şi redresarea economiei sunt factorii care au ridicat cererea de gaze cu 9% în primele cinci luni ale anului. Vestea mai puţin bună este că avansul a fost susţinut prin creşterea cu 24% a imporurilor de gaz rusesc care a ajuns din nou la o pondere de peste 20% din consumul naţional.

„În primele cinci luni ale anului consumul de gaze al României s-a ridicat la 66,8 milioane MWh (circa 6,3 miliarde de metri cubi), cu 9% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Importurile de gaze au fost de 14,48 milioane MWh, cu 24% mai mari faţă de primele cinci luni din 2021“, se arată în datele transmise de Trangaz, compania naţională de transport al gazului natural.

Astfel, pornind de la datele furnizate de Transgaz, gazul a ajuns să acopere o cincime din necesarul intern, una dintre principalele explicaţii fiind scăderea producţiei interne a celor doi mari producători OMV Petrom şi Romgaz.

Cea mai mare parte a cantităţilor importate, 9,3 milioane MWh, a venit din Bulgaria, prin intermediul recent lansatului gazoduct al Gazprom TurkStream.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO