Companii

Consumul de cafea, sub jumatate din media europeana

06.07.2006, 19:55 74

Consumul de cafea in Romania a crescut anul trecut pana la aproape 2 kilograme pe cap de locuitor pe an, fata de nivelul de 1,78 kilograme pe cap de locuitor inregistrat in anul precedent, potrivit statisticilor de import ale Institutului National de Statistica citate de Asociatia Romana a Cafelei.
Piata romaneasca a cafelei ramane insa la un consum anual sub jumatate din media de aproximativ 5 kilograme pe cap de locuitor din Europa, in principal din cauza accizelor la cafea care incep de la 680 de euro pe tona de cafea verde si ajung pana la 4.000 euro pe tona de cafea solubila, se arata intr-un studiu efectuat de Asociatia Romana a Cafelei.
Aceeasi analiza arata ca la nivel international, pretul cafelei a inregistrat o crestere de peste 40% in anul 2005 fata de anul precedent, insa impactul nu a fost resimtit inca pe piata din Romania datorita reducerii accizelor la cafea cu 20%, realizata anul trecut. Cu toate acestea, accizele raman la un nivel ridicat comparativ cu tarile vecine precum Bulgaria, unde acestea se situeaza intre 350 si 750 euro pe tona de cafea.
"Eliminarea accizelor la produsele din cafea din Romania ar genera pe termen mediu venituri suplimentare la bugetul de stat prin reducerea masiva a contrabandei, precum si cresterea accesibilitatii consumatorilor romani la acest produs care este considerat de lux de catre majoritatea acestora", a declarat Gabriel Sidere, secretarul general al Asociatiei Romane a Cafelei.
Asociatia Romana a Cafelei a fost infiintata in anul 2001 si reuneste in prezent producatorii Alka Co, Kraft Foods Romania, Nestle, Panfoods si Tchibo.
"Daca vor disparea accizele la cafea, jumatate din economia realizata se va duce in reducerea pretului, iar cealalta jumatate se va duce in cresterea calitatii cafelei de pe piata romaneasca", a comentat Adrian Teslovan, directorul de marketing al grupului Romaqua, producatorul cafelei Metropolitan.
Consumul de cafea din Romania este mai redus comparativ cu tarile din Europa de Est, precum Ungaria, unde se inregistreaza anual un consum de 3,3 kilograme de cafea/cap de locuitor, Cehia cu 3,2 sau Slovacia cu 3,5. Pietele europene care beneficiaza de cele mai mari consumuri de cafea pe cap de locuitor sunt Finlanda cu aproape 12 kilograme, Germania cu 7,4 si Austria cu 7,6.
In ceea ce priveste structura consumului de cafea pe piata locala, cafeaua macinata a avut un ritm de crestere mai accentuat decat cafeaua boabe, iar cafeaua preambalata si-a crescut treptat ponderea in preferintele consumatorilor in ultimii 5 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO