Companii

Consumul a accelerat semnificativ în ultima parte din an, ceea ce va influenţa pozitiv PIB-ul în 2016

Consumul a accelerat semnificativ în ultima parte din...

Autor: Iulian Anghel

09.01.2017, 00:06 266
Vânzările din comerţul cu amănuntul (care măsoară cel mai bine evoluţia consumului privat) au accelerat în noiembrie, indicând o recuperare de ritm în ultimul trimestru din an – un an care va marca un record de vânzări după marea criză.
 
Volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a accelerat, în dinamică lunară, la 1,4%, serie ajustată, cel mai bun ritm din ultimele cinci luni. În septembrie consumul avansase în ritm lunar cu 0,1%, iar în octombrie cu 0,5%, ambele cifre fiind ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare.
 
Faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, vânzările au crescut în noiembrie cu 9,3% (ajustat), iar pe primele 11 luni comparativ cu pe­rioada similară a anului precedent au avansat cu 14,3% serie ajustată.
 
„Această evoluţie a fost deter­minată de nivelul ridicat al încrederii consumatorilor, susţinut de amelio­rarea venitului real disponibil al populaţiei, accelerarea creditării în lei şi perioada ofertelor promoţionale de dinainte de sărbători”, explică Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.
 
În noiembrie faţă de octombrie cel mai puternic au avansat vânzările de produse nealimentare (un plus de 3,6%, ajustat), în vreme ce vânzările de produse alimentare au crescut cu 0,8% serie ajustată, în vreme ce comerţul cu carburanţi pentru autovehicule a consemnat un plus de 2,6%
 
„Vânzările în retail indică o recuperare a consumului privat în T4 din 2016, în condiţiile în care segmentul nealimentar se îndreaptă spre unul dintre cele mai bune tri­mestre de aproape 3 ani“, comentează Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO