Companii

Consultanţii în management avertizează: PNRR nu se va putea implementa din cauza legislaţiei achiziţiilor publice

Consultanţii în management avertizează: PNRR nu se va...

Autor: Cristina Bellu

17.05.2021, 14:06 309

Interpretarea defectuoasă a legii achiziţiilor publice creează deseori blocaje şi corecţii financiare în implementarea proiectelor, dar şi o lipsă de armonizare a legislaţiei în vigoare, consideră reprezentanţii unui grup de lucru format de Asociaţia Consultanţilor în Management din România (AMCOR) şi Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

“Dat fiind faptul că în cazul PNRR vorbim despre o perioadă foarte scurtă de implementare, atragem atenţia asupra faptului că actuala legislaţie a achiziţiilor publice va îngreuna foarte mult sau chiar stopa implementarea proiectelor prin PNRR”, spun reprezentanţii AMCOR.

Ei menţionează că principalele probleme ale actualei legislaţii din domeniul achiziţiilor publice au fost deja comunicate autorităţilor prin mai multe adrese transmise de către AMCOR şi FPSC.

Mai mult decât atât, în cadrul acestor adrese au fost incluse propuneri concrete de rezolvare a problemelor existente, dar răspunsurile primite din partea autorităţilor au fost vagi sau neconcludente în ceea ce priveşte măsurile care se vor lua pentru remedierea situaţiei, fapt care afectează piaţa şi implicit economia ţării per ansamblu.

“Vorbim aici despre beneficiari ai proiectelor, despre furnizori, despre consultanţi în management, dar şi despre statul român care încasează taxe şi impozite din implementarea proiectelor de investiţii. Facem încă o dată apel la autorităţi să aibă un dialog real cu reprezentanţii societăţii private, dar şi cu reprezentanţii sectorului terţiar pentru ca măsurile luate să fie unele corecte, bine documentate, care să răspundă nevoilor actuale ale pieţei”, mai transmit reprezentanţii asociaţiei consultanţilor în management.

Ei menţionează că în cea mai recentă adresă transmisă de AMCOR către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) au fost incluse exclusiv propuneri punctuale de modificări legislative ale unor articole din cadrul legilor achiziţiilor publice.

România poate obţine prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) 29,2 mld. de euro, dintre care 16 mld. de euro sunt împrumuturi şi 13 mld. sunt granturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO