Companii

Constructiile noi au ridicat cu 80% vanzarile Wienerberger din primul semestru

04.10.2005, 18:05 9

Grupul austriac Wienerberger, unul dintre cei mai mari producatori din lume de caramizi si al doilea mare operator de pe piata europeana de acoperisuri, a inregistrat in primul semestru o crestere de 80% a volumului de vanzari fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit reprezentantilor companiei.

"Aceasta majorare a volumului de vanzari a fost datorata in primul rand constructiilor rezidentiale noi, care au inregistrat o crestere semnificativa in primul semestru", explica sursele citate.

Constructiile noi reprezinta cel mai dinamic sector de pe piata constructiilor, estimata la 5 miliarde de euro pe an, si au atras in ultimii ani mai multe proiecte de investitii din partea companiilor straine de materiale de constructii.

Cu toate ca in Romania constructiile noi au o pondere inca redusa in ansamblul tipurilor de lucrari de constructii, acestea inregistreaza cea mai mare rata de crestere.

Wienerberger a intrat pe piata romaneasca in 1998 si a investit pana acum circa 38 de milioane de euro. Austriecii au anuntat anul trecut ca maresc miza pentru piata locala, planurile lor de investitii urmand sa totalizeze 100 de milioane de euro pana in 2009 in fabrici de caramida, tigla si pavele.

Wienerberger detine doua fabrici de caramizi in Romania, la Sibiu si la Gura Ocnitei (Dambovita), in care a investit peste 27 de milioane de euro. Prin deschiderea fabricii de la Gura Ocnitei, Wienerberger Sisteme de Caramizi a devenit cel mai mare producator de blocuri ceramice din Romania. Pana la sfarsitul anului, fabrica va ajunge la o capacitate maxima de 140 de milioane de formate normale.

Filiala locala a companiei austriece si-a dublat anul trecut cifra de afaceri, ajungand la 51 de milioane de lei (14,4 mil. de euro), fata de 26,2 milioane de lei (7,4 mil. de euro) anul precedent.

Wienerberger International a majorat capitalul social al firmei Wienerberger Sisteme de caramizi cu 3 milioane de euro. In urma majorarii, capitalul Wienerberger Sisteme de Caramizi a ajuns la 33,4 milioane de lei (9,4 mil. de euro), fiind divizat in circa 334.000 de parti sociale cu o valoare de 100 de lei.

Wienerberger Sisteme de Caramizi Romania are in prezent 205 angajati, dintre care 170 lucreaza in cele doua fabrici, iar restul in structuri administrative si manageriale.

BERD a anuntat anul trecut ca va acorda Wienerberger o facilitate de credit de 50 de milioane de euro pentru extinderea acestuia in Europa de Sud-Est si in Comunitatea Statelor Independente. Fondurile care vor ajunge la subsidiara din Romania fac parte din aceasta facilitate. Winerberger Sisteme de Caramizi Romania va folosi suma alocata pentru modernizarea fabricii de caramizi pe care a achizitionat-o la Sibiu, in martie 2004, pentru 9 milioane de euro.

Producatorul austriac de caramizi a obtinut, in al doilea trimestru al anului, in Europa Centrala si de Est, venituri in crestere cu 1% fata de perioada similara a anului trecut, rezultatele cele mai bune fiind inregistrate in Austria si Romania.

Austria si Romania s-au plasat pe primele pozitii in ceea ce priveste veniturile din Europa Centrala si de Est, la polul opus situandu-se Ungaria si Polonia. Veniturile totale ale companiei au insumat 589 mil. euro in perioada mentionata, in crestere cu 12% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Veniturile totale ale Wienerberger au fost, in primele sase luni, de 922,8 milioane de euro, in crestere cu 10% fata de perioada similara a anului trecut. Din grupul Wienerberger mai fac parte Bramac, in care austriecii au o participatie de 50% si Tondach, cu 25%. De asemenea, Wienerberger a infiintat alaturi de grupul Solvay compania PipeLife, prezenta si in Romania.

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO