Constructii

Cushman & Wakefield: Stocul de malluri se tripleaza in doi ani

Cushman & Wakefield: Stocul de malluri se tripleaza in doi ani

Romanul este cheltuitor si au invatat si strainii asta, spun reprezentantii Cushman & Wakefield

17.09.2008, 21:02 13

Stocul de spatii in centre comerciale era la inceputul acestui an de aproximativ 910.000 de metri patrati, urmand ca pana la finalul anului viitor, acesta sa se tripleze, arata o analiza realizata de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.

Media spatiilor comerciale la mia de locuitori in tara era de 40,9 metri patrati, urmand sa ajunga la nivelul de 127 de metri patrati, inca sub nivelul mediu al Uniunii Europene, respectiv 195 mp/mia de locuitori.

Aceasta dezvoltare este sustinuta in special de catre companiile straine, din tari precum Austria, Belgia, Israel sau Marea Britanie, care au anuntat planuri pentru aproximativ 100 de centre comerciale.

"Romanul este cheltuitor si au invatat si strainii asta. Chiar in aceasta toamna compania pe care o reprezint inagureaza trei proiecte: parcul de retail Vitantis Shopping Center - saptamana aceasta vineri, Fashion House Outlet Center - primul centru de outlet din Romania, in 26 noiembrie si Liberty Center - mallul din Calea Rahovei", a declarat Razvan Gheorghe, director general si partener al firmei Cushman & Wakefield Activ Consulting. Romania este intre primele patru tari in ceea ce priveste cresterea stocului de spatii comerciale pana la sfarsitul anului 2009, fiind depasita de Rusia (3,2 milioane de metri patrati), Ucraina (2,8 mil. mp) si Spania (1,98 mil. mp).

Expansiunea centrelor comerciale este determinata de cresterea puterii de cumparare care atrage retailerii internationali, tinand cont ca 8% dintre acestia isi propun sa deschida un magazin in Romania in urmatorii doi ani.

Pana la sfarsitul acestui an ar putea fi functionale aproximativ 40 de centre comerciale la nivel national, cele mai mari inaugurate pana in prezent fiind Polus Center Cluj si Baneasa Shopping City, care au o suprafata inchiriabila de 60.000 de metri patrati, respectiv 55.000 de metri patrati.

Consultantii apreciaza ca nu toate centrele comerciale anuntate pe piata vor fi realizate, o serie de subpiete fiind suprasaturate, cel putin la nivel de proiecte.

In plus, pe piata au fost finalizate si o serie de proiecte care nu au generat un trafic si vanzari multumitoare pentru o parte dintre chiriasi, care si-au regandit strategiile de extindere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO