Constructii

Bărbuţ, AdePlast: Statul trebuie să dea drumul la investiţii, altfel ţara moare

Bărbuţ, AdePlast: Statul trebuie să dea drumul la...

Autor: Andreea Neferu

25.12.2013, 11:00 817

Marcel Bărbuţ, omul de afaceri care controlează producătorul de materiale de construcţii AdePlast, cu afaceri estimate la 56 de milioane de euro anul acesta, spune că pentru anul viitor şi-a bugetat o creştere a rulajului de 20-25% în scenariul pesimist şi de 30-35% în varianta optimistă.

“La fiecare final de an ne-am gândit că următorul an va fi mai bun, nu am renunţat niciodată să fim optimişti. A trecut ceva timp de când actualii politicieni sunt la putere şi probabil au înţeles că trebuie să dea drumul la investiţii, pentru că altfel ţara moare.În cazul nostru, ne dorim să dea drumul la proiectele de izolare termică”, a spus Bărbuţ.

AdePlast, care produce mortare, vop­sea şi polistiren, a inaugurat anul acesta patru fabrici noi pe platformele in­dustriale pe care le deţine la Oradea, Ploieşti şi Roman, în urma unor in­ves­tiţii totale de 22 de milioane de euro, finanţate din credite. Compania are în total nouă fabrici în cele trei localităţi, dar are în plan să continue in­ves­tiţiile în noi unităţi de pro­duc­ţie, chiar dacă încercarea de a lista com­pania la bursă pentru a obţine banii necesari con­struc­ţiei unei fabrici de vată ba­za­l­tică a eşuat recent. În acest context, com­pa­nia a făcut deja primii paşi pentru finan­ţarea unei noi fabrici de vată bazal­tică la Ploieşti, obţinând un împru­mut de 7,1 mil. euro de la BCR. De asemenea, Bărbuţ va veni cu fon­du­ri proprii de 5,2 mil. euro pentru realizarea acestei investiţii, iar pentru restul de bani, 7,3 mil. euro, antrepre­no­rul a cerut ajutor de stat.

Aşteptăm răspuns cu privire la ajutorul de stat solicitat pentru fabrica de vată bazaltică.

Dacă răspunsul va fi pozitiv, în 2013 şi 2014 vom angaja 115 oameni.

Dacă ajutorul de stat nu va veni, nu vor mai fi angajări anul viitor în cadrul AdePlast, ci doar un proces de integrare şi aşezare.
 

Bărbuţ mizează pe o creştere economică de 4-5% anul viitor, însă numai în cazul în care rata de absorbţie a fondurilor europene va accelera în 2014. Până în octombrie, rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune ajunsese la doar 24,56%.
 

În 2013 am deschis patru fabrici, la jumătatea anului. În 2014 în scenariul pesimist sperăm la o creştere a cifrei de afaceri de 20-25%, iar în cel optimist – de 30-35%. Sperăm ca anul viitor să înceteze şi bătălia pe preţuri şi fiecare jucător să se gândească că trebuie să-şi plătească salariaţii, taxele la stat, creditele.

În prima parte a lunii ianuarie vom majora preţurile la mortare uscate cu 5%, iar în martie vom opera o creştere de încă 5%,

Pe vopsele vom avea o creştere de 5-10% la preţuri, iar pe polistiren preţul e dat lunar de cotaţia la bursă.

În 2014 vom avea o aşezare a preţurilor, cel puţin în cazul AdePlast.

PIB-ul ar trebui să crească cu 4-5% anul viitor, dar doar în cazul în care se vor atrage bani europeni. De acolo poate veni cea mai mare creştere.

Aşteptăm răspuns cu privire la ajutorul de stat solicitat pentru fabrica de vată bazaltică.

Dacă răspunsul va fi pozitiv, în 2013 şi 2014 vom angaja 115 oameni.

Dacă ajutorul de stat nu va veni, nu vor mai fi angajări anul viitor în cadrul AdePlast, ci doar un proces de integrare şi aşezare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO