Companii

Constantin Stroe, Dacia: In 2010 vom avea un automobil conceput de inginerii romani

Constantin Stroe, Dacia: In 2010 vom avea un automobil conceput de inginerii romani

Constantin Stroe, vicepresedinte Automobile Dacia: Sunt convins ca in cativa ani specialistii nostri de la Renault Tehnologie Roumanie vor fi cei care vor pleca afara sa formeze oameni. Avem si acum oameni care sunt la un nivel de pregatire egal cu omologii din Franta, dar numarul lor este mai redus.

22.06.2007, 18:55 61

Renault Tehnologie Roumanie (RTR), centrul de inginerie infiintat de producatorul francez in Romania, va furniza in 2010 spre productie primul automobil conceput integral de ingineri romani.
"Probabil in 2010 vom avea un automobil produs de inginerii de la noi. Dar si atunci cand va fi facut un vehicul in Romania raspunderea pentru proiect si-o va asuma tot centrul-mama din Franta", a declarat Constantin Stroe, vicepresedinte Automobile Dacia.
El a adaugat ca in Romania sunt dezvoltate deja anumite subansamble din componenta unui autovehicul, dar aprobarea trebuie sa vina inca de la principalul centru de inginerie Renault.
Renault Tehnologie Roumanie, a carui locatie oficialii Renault au fixat-o in Titu, judetul Dambovita, si pentru care au anuntat investitii de 456 de milioane de euro, functioneaza momentan acum cu aproximativ 670 de ingineri. Acestia lucreaza in centrul de birouri North Gate dezvoltat de Creativ Global Property in zona Pipera din Capitala.
"In 2009 vor fi mutate primele efective de la North Gate la Titu. Acum desfasuram investitii destul de reduse in partea de dezvoltare si suntem la faza de obtinere de avize. De altfel primul buldozer va intra pe platforma de la Titu in a doua jumatate a trimestrului patru", a spus Stroe.
Centrul de inginerie Renault a inchiriat la inceputul anului aproximativ 16.000 de metri patrati de biouri clasa A in cadrul proiectului North Gate. Pretul de inchiriere al unui metru patrat de birouri in cadrul complexului variaza intre 18 si 20 de euro.
Nucleul centrului de inginerie Renault, a fost constituit potrivit reprezentantilor companiei, prin transferul a circa 150 de oameni din cadrul Directiei de inginerie a Automobile Dacia.
"Sursele de recrutare a noilor angajati sunt cu preponderenta cele sase centre universitare din tara (Bucuresti, Cluj, Iasi, Pitesti, Timisoara, Brasov - n. red). Avem un grup de angajati, cei ce vin de la Dacia, cu o medie de varsta mai mare dar in rest toti se incadreaza in segmentul de sub 35 de ani", a declarat Stroe. El a adaugat ca la momentul actual programul de selectie evolueaza mai greu decat asteptarile initiale dar ritmul de recrutare a ajuns la 60 de noi ingineri in fiecare luna.
In cadrul Renault Tehnologie Roumanie sunt prezenti si expati, existand un numar stabil de 30 de oameni transferati din Franta, pe langa care mai vin periodic, pentru anumite intervale, un numar variabil de cadre de origine franceza, in special pentru programe de training. Potrivit reprezentantilor Renault ponderea cea mai mare in structura personalului RTR va fi reprezentata de inginerii romani, pentru care se desfasoara in perioada curenta stagii de pregatire si specializare pe plan intern dar si prin schimb de experienta la centrul Renault de la Paris.
"Sunt convins ca in cativa ani specialistii nostri de la Renault Tehnologie Roumanie vor fi cei care vor pleca afara sa formeze oameni. Avem si acum oameni care sunt la un nivel de pregatire egal cu omologii din Franta, dar numarul lor este mai redus", a mentionat Stroe. El a amintit de specialistii romani care au desfasurat stagii de instruire a cadrelor uzinelor Renault din Rusia sau Iran, unde se produce modelul Logan.
Renault a mai anuntat in acest an infiintarea unui centru de design auto in Bucuresti, care va fi destinat in faza incipienta urmatoarelor modele dezvoltate pe platforma Logan. Renault Design Centre Europe va angaja in 2009 un total de 30 de oameni si va functiona in paralel cu RTR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO