Companii

Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut companiilor amenzi totale în valoare de 20,3 milioane euro, peste 90% din ele sancţionând abuzuri de poziţie dominantă

Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut companiilor...

Autor: Roxana Rosu

18.02.2020, 16:19 202

Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi totale în valoare de 96,4 milioane lei (20,3 milioane euro), din care firmele vizate au recunoscut aproximativ o treime, cele mai mari sancţiuni fiind acordate companiei farmaceutice Roche România, Distrigaz Sud Reţele, Premier Energy şi Netcity Telecom.

Din totalul amenzilor, cele mai multe au fost aplicate pentru abuz de poziţie dominantă, 91%, restul de 9% fiind aplicate pentru carteluri.

Potrivit raportului Consiliului, Roche România a primit o amendă de 59,9 milioane lei (12,8 mil.euro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa unor produse oncologice din România, iar Distrigaz Sud Reţele SRL (DGSR) suma de 17,65 milioane lei (aprox. 3,7 milioane euro) pentru abuz de poziţie dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie.

De asemenea, Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud, a fost sancţionată cu 6,3 milioane lei (aprox. 1,3 milioane euro), iar patru companii (Diferit SRL, Selina SRL, Athos Com SRL şi  Ritorsa Trans) au primit amenzi totale de 5 milioane lei pentru trucarea unor licitaţii organizate de CNADNR (în prezent CNAIR) în anii 2012 şi 2013, în vederea atribuirii serviciilor de întreţinere curentă pe timp de iarnă (deszăpezire) a drumurilor naţionale şi autostrăzilor.

O altă amendă, de 2,1 milioane lei, a fost primită de Netcity Telecom (fostă Netcity Telecom SA) tot pentru abuz de poziţie dominantă.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu,a  declarat marţi în cadrul unei conferinţe că Tarom şi Transgaz vor fi investigate pentru complicitate la licitaţii trucate, un domeniu nou pentru autoritate. Chiriţoiu a anunţat că va acorda atenţie şi investigaţiilor în privinţa companiilor ţintă care au fost complice în cazul licitaţiilor trucate.

Potrivit raportului anual, la sfârşitul lui 2019, Consiliul avea în derulare 32 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei.

Tot în cursul anului trecut, autoritatea a avizat 75 de concentrări economice, din care una a fost autorizată cu anumite condiţii, respectiv OMV Petrom Marketing a preluat a opt staţii de distribuţie carburanţi de la compania ART Petrol.

În ceea ce priveşte ajutorul de stat, Consiliul Concurenţei a analizat 96 acte normative care vizau reglementările din domeniul ajutorului de stat. De asemenea, a emis aviz din punct de vedere al conformităţii cu reglementările europene în domeniu pentru 58 de măsuri de ajutor de stat şi de minimis, ce implică fonduri europene şi naţionale în valoare totală de 27,7 miliarde lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO