Companii

Conferinţa ZF/EY Top Tranzacţii 2022. Piaţa de M&A din România este efervescentă, rezilientă, cu potenţial foarte mare de creştere, dar inflaţia şi incertitudinea pot fi piedici în calea investitorilor

Conferinţa ZF/EY Top Tranzacţii 2022. Piaţa de M&A din...

Autor: Ramona Cornea

12.05.2022, 00:08 902

Iulia Bratu, EY: „Din punctul de vedere al pieţei de M&A, România ocupă locul al treilea în regiune, după Polonia şi Cehia.“ Lara Tassan Zanin, BEI: „Sunt două bariere în calea investiţiilor: incertitudinea şi disponibilitatea forţei de muncă calificate“ Peter Latos, EY: „Există nişte dificultăţi economice şi geopolitice, dar până acum nu am văzut ca ele să aibă un impact asupra climatului investiţional din România.“

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii este efer­vescentă, rezilientă, cu potenţial foarte mare de creştere, dar inflaţia şi impre­dictibilitatea de pe plan economic şi geopolitic pot fi piedici în calea investitorilor, fie ei strategici, fie financiari, fie români, fie străini. Aceasta a fost una dintre principalele concluzii ale conferinţei ZF Top Tranzacţii 2022. Mai merge piaţa de M&A mână în mână cu economia sau au făgaşuri diferite?.

Evenimentul a fost organizat de Ziarul Financiar, în parteneriat cu EY România.

„România este a doua cea mai mare economie a regiunii, după Polonia, iar din punctul de vedere al pieţei de M&A ocupă locul al treilea, dar se află doar marginal în urma Cehiei. Din punctul de vedere al mărimii, este o prezenţă importantă în peisaj, care tinde să se alinieze la campionii regiunii – Polonia şi Cehia“, a spus Iulia Bratu, associate partner, head of lead advisory în cadrul EY România.

În plus, piaţa de M&A din România are o evoluţie stabilă şi o volatilitate relativ redusă, fapt ce o face să fie mai degrabă apropiată de ceea ce se întâmplă pe pieţele mature din Occident.

„În cazul României vorbim de stabilitate, de lipsă de flucturaţii majore în activitatea de M&A, dar şi de creştere susţinută deja de câţiva ani“, adaugă ea.

De partea cealaltă, Lara Tassan Zanin, şefa biroului din România al Băncii Europene de Investiţii (BEI), subliniază că incertitudinea din mediul economic precum şi cea din plan geopolitic, alături de lipsa aptitudinilor şi a forţei de muncă calificate, precum şi de subdezvoltarea infrastructurii de transport sunt potenţiale piedici în calea investitorilor.

„Sunt două bariere mari în calea investiţiilor: una este incertitudinea şi a doua este disponibilitatea forţei de muncă calificate. De asemenea, în comparaţie cu Europa, infrastructura de transport din România este subdezvoltată, fapt ce încă afectează investiţiile“, a declarat ea în cadrul conferinţei.

În pofida acestor piedici însă, investitori vechi şi noi dezvoltă activitatea locală sau acum îşi pun România pe hartă. Peter Latos, head of consulting, strategy and transactions în cadrul EY România, spune că dificultăţile economice precum inflaţia şi cele geopolitice precum războiul din Ucraina vor lăsa o urmă în piaţa de M&A din România. Totuşi, acum acest efect nu este vizibil.

„În viitor, cred că climatul investiţional rămâne unul pozitiv pentru România, există un potenţial uriaş în ţară. Există nişte dificultăţi economice şi geopolitice, dar până acum nu am văzut ca acestea să aibă un impact asupra climatului investiţional din România.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO