Companii

Concordia, una dintre cele mai puternice confederaţii patronale, face o analiză a programelor de guvernare ale partidelor, remarcând că toate promit salarii şi profituri mai mari ale companiilor

Concordia, una dintre cele mai puternice confederaţii...
05.12.2020, 12:07 103

Concordia a trecut în revistă programele de guvernare ale partidelor care vor ca de luni să reprezinte Statul, ca partener de dialog social. Evaluarea vizează economia, în general, şi piaţa muncii, în particular, subiectele care reprezintă bazele unei Românii moderne şi sănătoase. Rămânem parteneri de dialog oricui ar câştiga alegerile, pentru că dialogul este cel mai sănătos fel de a creşte.

Confederaţia Patronală Concordia este o confederaţie reprezentativă la nivel naţional care aduce împreună 13 sectoare ale economiei româneşti, de la marile sectoare de energie, retail, banking şi automotive la sectorul de transport sau hoteluri, industria de IT şi sectoare mai mici, dar la fel de importante pentru economia naţională, cum sunt producătorii de filme sau organizatorii de evenimente.

Am remarcat în toate programele şi ne-a plăcut că fiecare partid îşi propune ca obiectiv să continue dezvoltarea economică, care să se traducă în salarii şi profituri mai mari, acestea la rândul lor însemnând venituri bugetare în creştere din care se pot finanţa importante proiecte publice.

Ce nu ne-a plăcut, în calitate de partener social, este că niciunul dintre programe nu vorbeşte despre dialogul social şi despre Consiliul Economic şi Social (CES). Faptul că CES este absent din toate programele de guvernare vorbeşte, pe de o parte, despre aparenta irelevanţă a unei instituţii al cărei rol ar trebui să fie prezenţa, la aceeaşi masă, a sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile pentru aşi exprima opiniile (prin avize) asupra legislaţiei propuse de către Parlament sau de către Guvern. Recunoaştem că, de-a lungul anilor, nici cele trei părţi nu au făcut tot ce era de făcut pentru a creşte profilul unei instituţii constituite prin Constituţie, dar nici partidele politice nu şi-au manifestat interesul pentru dialog şi colaborare. Din punctul nostru de vedere a venit vremea reformei dialogului social în sensul acordării atenţiei necesare şi seriozităţii cuvenite.

În acelaşi spirit, credem că trebuie modernizat dialogul social şi implicarea partenerilor sociali. Avem nevoie de digitalizarea dosarelor de reprezentativitate şi conectarea lor la Revisal pentru a creşte legitimitatea partenerilor. Trebuie ca autorităţile publice centrale şi locale să respecte Legea Dialogului Social şi să ofere timp şi spaţiu de consultare şi, nu în ultimul rând, Guvernul şi Parlamentul trebuie să ţină cont de opiniile partenerilor sociali, exprimate prin avize, chiar şi consultative, şi să încurajeze dialogul, colaborarea şi respectul reciproc. Nu mai puţin lipsit de importanţă e şi faptul că noi, partenerii sociali trebuie să ne modernizăm şi să investim în dezvoltarea capacităţii de a reprezenta vocea membrilor în numele cărora ne exprimăm, ceea ce dorim să vedem şi din partea partidelor politice care trebuie să fie deschise unui dialog real, constructiv şi nu doar bifat că a avut loc.

Vedeţi aici programele de guvernare ale partidelor în ordinea scorurilor pe care le-au obţinut la precedentele alegeri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO