Companii

Conares investeste 2,2 mil. dolari la COS

07.04.2003, 00:00 20

Capitalul social al Combinatului de Oteluri Speciale  (COS) Targoviste va fi majorat cu cel putin 2,2 milioane dolari prin aportul actionarului majoritar. Conducerea companiei a propus actionarilor majorarea capitalul cu 2,8 milioane de dolari prin aport de numerar.
Valoarea include angajamentul investitional asumat de actionarul majoritar actual, compania cu capital rusesc Conares Trading, cu sediul in Elvetia, prin contractul de privatizare incheiat cu APAPS in luna august 2002. Majorarea capitalului va fi discutata de Adunarea Generala a Actionarilor  (AGA) pe data de 24 aprilie.
Pretul noilor actiuni va cel putin egal cu valoarea nominala, de 25.000 lei/actiune. Pretul actiunilor COS la Bursa este insa de aproximativ 8.000 lei/actiune. De aceea, este putin probabil ca actionarii minoritari sa participe la majorare, avand in vedere ca pot cumpara actiunile de la Bursa la un pret mai mic. Majorarea va duce astfel la cresterea cotei detinute de Conares in capitalul combinatului.
Actionarii COS isi vor putea exercita dreptul de preferinta, proportional cu numarul de actiuni detinute, in termen de o luna de la publicarea hotararii AGA in Monitorul Oficial.
Conares Trading a preluat de la APAPS, in luna august 2002, un pachet de actiuni reprezentand  80% din capitalulu social, valoarea totala a tranzactiei fiind de circa 35 de milioane de dolari. APAPS a ramas cu o detinere de aproximativ 5%, cel mai important actionari minoritar fiind SIF Oltenia, cu 15% din actiuni.
Cumparatorul s-a obligat printre altele sa aduca in combinat capital circulant in valoare de 3,5 milioane de dolari, pana in luna decembrie 2002, precum si un milion de dolari, tot ca si capital, in anul 2003.
Potrivit contractului de vanzare-cumparare, Conares s-a angajat, de asemenea, sa realizeze investitii tehnologice, din surse proprii, in valoare de aproape 14 milioane de dolari, pana in 2007. Volumul investitiilor de mediu ale Conares in combinatul de la Targoviste se vor ridica la 7,3 milioane de dolari, urmand sa fie realizate esalonat, pe o perioada de patru ani, tot din surse proprii.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO