Companii

Componentistii promit investitii. Reincepe productia de tractoare

Componentistii promit investitii. Reincepe productia de tractoare
05.01.2010, 23:09 45

In ultimii cinci ani investitiile straine in industriaconstructoare de masini au depasit 3 mld. euro, cumuland fondurileaduse pentru dezvoltarea facilitatilor locale atat de Dacia, cat side Continental, Michelin, Pirelli, Takata Petri, Ina Schaeffler sauRulmenti Barlad.

Pentru urmatorii cinci ani cativa dintre actorii enumerati auanuntat deja planuri de dezvoltare. Astfel, Pirelli a inceputlucrarile pentru constructia celei de-a doua unitati de productiedin Slatina, care trebuie sa fie finalizata in doi ani si careimplica fonduri de 250 mil. euro, iar Continental va mai aduce laTimisoara circa 50 mil. euro pentru o noua sectie.

Perspectivele de crestere ale industriei producatoare decomponente auto sunt reale, daca socotim activitatea de productie aFord la uzina de la Craiova si nevoia de integrare locala, care vorstimula furnizorii sa realizeze investitii in uzine locale, dupamodelul implementat de Dacia.

Pentru moment insa companiile care cautau terenuri pentru aincepe proiectele greenfield in noul pol automotive ce secontureaza in Oltenia au pus in stand-by planurile de dezvoltare inurma reducerii resurselor de care dispun firmele mame. "Existainteres, sunt companii care au cautat terenuri si facilitati, dardeocamdata cei cu care am avut contact au inghetat planurile. Auprioritati in primul rand in tarile de origine", a declarat lafinalul anului trecut pentru ZF primarul municipiului Slatina,Darius Valcov.

Daca industria automobilelor a prosperat pe plan local din 2004pana in 2008, iar segmentul vehiculelor comerciale a mers inparalel, in cazul vehiculelor agricole rezultatele nu au fost lafel de bune. Productia locala de tractoare se situeaza in prezentsub 1.000 de unitati anual, in timp ce agricultura locala arenevoie de circa 300.000 de tractoare, potrivit studiilor realizate.La fel ca si in cazul automobilelor, investitiile straine ar puteapune Romania pe harta producatorilor de tractoare pana in 2015.Compania egipteana Crystal, care a cumparat licenta Tractorul,produce in prezent la Brasov pentru piata egipteana, iar chineziide la Hoyo spun ca vor investi 50 mil. euro la Rasnov, unde auridicat deja prima hala unde se asambleaza tractoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO