Companii

Companiile romanesti primesc cereri de angajare din Occident

13.04.2006, 00:00 17

Multinationalele au solicitari de angajare din strainatate, chiar din Europa Occidentala. Strainii vor sa capete experienta pe o piata in crestere puternica.

Potrivit specialistilor, candidatii straini dornici sa lucreze aici au ajuns sa vada in piata locala o posibila trambulina care ii poate ajuta sa avanseze in cariera, in contextul unei economii aflate in plina dezvoltare. Exista convingerea ca aici pot obtine rezultate profesionale mult mai bune avand in vedere ca economia este in crestere, iar castigurile obtinute pot atrage atentia celor "din Centrala". Ei pot invata mult mai rapid decat ar putea-o face in alte zone mai putin dinamice.

Europa se chinuie de aproape un deceniu cu o crestere economica de 1 - 2 procente pe an, in timp ce in Romania cresterea anuala depaseste 5%. Vanatoarea de joburi vizeaza toate domeniile, de la servicii pana la productie, iar de multe ori pretentiile financiare nu sunt mai mari decat cele ale candidatilor autohtoni.

"In sistemul bancar, exista tineri sau chiar persoane mai in varsta care nu sunt manageri de top, interesate sa vina in Romaia pentru a-si dezvolta nivelul de competenta, castigand si un salariu rezonabil", a declarat Florin Luca, director de resurse umane al BRD Groupe Societe Generale.

El este de parere ca, in retail banking, a lucra pe piata locala este o experienta mult mai interesanta decat cea a activitatii intr-o tara occidentala, unde piata este asezata, iar posibilitatile de crestere nu sunt atat de mari precum intr-o economie emergenta.

"Posibilitatile de crestere la nivel individual sunt mult mai rapide in Romania decat in Occident, si ma refer aici atat la asumarea responsabilitatilor, la invatare si la dezvoltarea competentelor, cat si la salarii", a explicat Luca.

Potrivit managerului, in BRD Group SocGen activeaza in prezent cinci straini, exceptandu-i pe expati, iar CV-urile continua sa soseasca, ceea ce nu se intampla in urma cu doi ani.

In afara de francezi, banca a trezit interesul unor candidati americani, unguri, cehi si chiar africani.

Cu toate acestea, a adaugat el, candidatul strain care vrea sa lucreze la BRD trebuie sa vina cu o "valoare adaugata".

"Sunt unii care au experienta pe corporate banking, altii au experienta in alte tari emergente, iar altii vin cu expertiza lor pe linie de lucru intercultural", a precizat Luca.

Managerul a observat ca, spre deosebire de majoritatea romanilor, strainii care vin sa lucreze nu isi propun neaparat sa ajunga sefi, ci se multumesc si cu pozitii intermediare sau de executie, iar salariile sunt egale cu cele ale angajatilor romani, chiar daca initial asteptarile lor sunt peste acest nivel.

O alta companie care a fost luata in vizorul strainilor este Automobile Dacia.

Asta chiar daca, potrivit directorului de resurse umane al companiei, Alain Duval, Dacia nu are politici speciale in acest sens, concentrandu-se mai mult pe atractia si retentia personalului roman de valoare.

In afara de tarile vecine, cum ar fi Bulgaria, Moldova sau Ucraina, departamentul de resurse umane al producatorului auto primeste multe CV-uri din patria Renault, Franta, unde, spune Duval, foarte multi tineri ingineri au fost impresionati de Logan.

In prezent, in afara de managementul expat la Dacia lucreaza in jur de zece straini, majoritatea francezi.

"Primul aspect la care candidatii straini se gandesc cand vin aici nu este salariul, ci provocarile cu care se vor intalni", a afirmat Duval, adaugand ca cei care sosesc la Dacia sunt in principal interesati sa invete meserie. Pe langa strainii interesati sa vina sa se angajeze, au aparut si asa-zisii "voluntari internationali", care vin la Dacia pentru experienta practica. Duval spune ca multi din acestia sunt tineri studenti, interesati sa isi completeze pregatirea.

"Experienta este mai greu de acumulat in Franta, unde companiile au o istorie si un renume si se bazeaza in principal pe oameni cu experienta, acordand mai putina incredere tinerilor", a explicat Duval.

Iar daca CV-urile strainilor au ajuns pe birourile departamentelor de resurse umane ale companiilor, fireste ca nu puteau ocoli firmele de recrutare.

"Agentiile de recrutare din afara au inceput sa puna la dispozitia angajatorilor locali forta de munca straina. Si la noi ajung mailuri ale unor persoane interesate sa lucreze in zona, incluzand aici si Bulgaria", a mentionat Monica Vrabiescu, managing partner al companiei internationale de recrutare si consultanta in resurse umane Hill International.

Majoritatea acestora vin pentru pozitii manageriale, de specialisti sau de assistant manageri, si in general au asteptari salariale peste nivelul celor locale, care, crede ea, sunt totusi destul de mici.

Cu toate acestea, spune Vrabiescu, ei pot fi o investitie buna si pentru angajatorii autohtoni, pentru ca cei care vin cu experienta acumulata in companiile internationale aduc un know-how specific acestora si pot facilita implementarea unor comportante si modele de lucru eficiente.

Potrivit lui Vrabiescu, la aceasta tendinta a contribuit si faptul ca Romania beneficiaza in prezent de o imagine buna in Occident, fiind privita ca o tara din ce in ce mai sigura. liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO