Companii

Companiile rentabile au adus un câştig de 50% în trei ani pe bursă

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Cojocar

18.06.2013, 21:00 542

Un investitor care şi-ar fi plasat banii în urmă cu trei ani în cele mai rentabile 20 de companii de pe bursă, exceptând SIF-urile, ar fi obţinut un randament de 50% incluzând dividendele, în timp ce dacă ar fi investit în cele mai puţin rentabile 20 de companii ar fi pierdut jumătate din bani.

Principalul indicele al bursei, BET, a stagnat în această perioadă. Ziarul Financiar a analizat indicatorul de rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) pentru 81 de companii listate pe bursă şi piaţa RASDAQ în ultimii cinci ani pentru a vedea ce randamente aduc acţiunile cele mai rentabile.

Totuşi analiştii spun că este greu de anticipat dacă rentabilitatea unei companii nu va avea de suferit în viitor, fapt ce ar afecta şi evoluţia pe bur­să. „Nu poţi să vorbeşti decât de trecut. Nu ştii dacă profitabilitatea companiilor se va men­ţi­ne şi dacă va persista şi această legătură cu randamentele în­registrate de ac­ţiuni“, spune Andrei Anghel, directorul societăţii de consultanţă de investiţii Smart Trade Consult.

Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), cea mai rentabilă companie de pe bursă în ultimii cinci ani, a adus din mar­tie 2010 un randament de 161%. Acţiunile Conted Dorohoi (CNTE) şi Aerostar Bacău (ARS), care se găsesc în topul companiilor rentabile pe bursă, aproape au triplat banii investitorilor, cu un câştig de 179% şi respectiv 175% în aceeaşi perioadă.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO