Companii

Companiile germane, cei mai mari investitori din România, estimează că economia locală nu-şi va reveni mai devreme de 2022. Sebastian Metz, director general AHK România: Drumul spre redresarea economică rămâne stâncos şi pavat cu multe incertitudini

Sebastian Metz, director general AHK România

Sebastian Metz, director general AHK România

Autor: Cristina Bellu

20.11.2020, 13:56 525

Mai mult de jumătate dintre investitorii germani din România se aşteaptă ca economia locală să înregistreze o revenire începând cu 2022 sau chiar mai târziu, drumul către redresare fiind marcat însă de multe incertitudini, arată datele unui sondaj realizat în luna octombrie de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) în rândul reprezentanţilor companiilor germane.

„Drumul spre redresarea economică rămâne stâncos şi pavat cu multe incertitudini. Programele de sprijin guvernamental ar trebui să ţină seama de acest aspect şi, de exemplu, să extindă noul program de muncă flexibilă, Kurzarbeit”, spune Sebastian Metz, director general AHK România.

Analiza realizată de AHK România a avut în vedere atât evaluarea situaţiei conjuncturale şi situaţia companiilor, dar oferă şi o privire de ansamblu asupra principalilor factori de risc economic din perspectiva companiilor, în general, dar şi raportată la actuala criză.

„Situaţia generală a companiilor s-a înrăutăţit, dar majoritatea companiilor germane din România văd totuşi oportunităţile în criza actuală şi acceptă provocările. Criza provocată de pandemia de COVID-19 are mai ales un rol de catalizator pentru schimbările structurale existente în toate sectoarele economice. Ritmul şi presiunea pentru schimbare sunt în mod clar în creştere", este de părere Sebastian Metz.

Potrivit sondajului, doar 35% dintre firmele germane apreciază situaţia actuală a propriei companii ca fiind bună, mult mai puţine faţă de toamna anului trecut, când procentul a fost de 60%, în timp ce peste 55% dintre acestea o consideră satisfăcătoare, iar restul de 9,6% apreciază situaţia actuală în care se află compania ca fiind dificilă.

În ce priveşte evoluţia activităţii, companiile sunt mai puţin încrezătoare în această toamnă, pe fondul nesiguranţei provocate de pandemie. Astfel, doar un sfert (26%) dintre companiile chestionate sunt de părere că activitatea lor va evolua mai bine în următoarele 12 luni, faţă de 35% în 2019, în timp ce 25% sunt de părere că evoluţia activităţi lor în România va fi mai slabă.

Referitor la situaţia conjuncturii în următoarele 12 luni, peste 40% dintre investitori se aşteaptă la o evoluţie negativă, în timp ce aproape un sfert sunt optimişti şi cred într-o revenire conjuncturală pe termen mediu.

În ceea ce priveşte intenţiile de investiţii în următoarele 12 luni, peste 40% dintre companii spun că acestea nu se vor schimba, şi doar 11,7% văd cheltuieli de investiţii mai mari.

Este de ramarcat faptul că soldul, respectiv diferenţa dintre răspunsurile pozitive şi cele negative,  coboară de la 5 la minus 21 de puncte,  la un minim absolut.

“În ceea ce priveşte factorii de risc economic din punctul de vedere al companiilor, anul acesta s-a schimbat ponderea. Principalul risc în prezent este cererea scăzută de produse şi servicii, urmată de condiţiile-cadru politico-economice. În anii precedenţi, cei mai importanţi factori de risc au fost lipsa forţei de muncă şi costurile cu forţa de muncă”, mai specifică în analiza AHK România.

Cele mai utilizate măsuri pe care le iau companiile pentru a face faţă situaţiei actuale sunt digitalizarea, reducerea costurilor şi amânarea sau anularea investiţiilor. Pentru companiile germane din România, Germania şi Uniunea Europeană sunt regiunile de interes pentru căutarea de furnizori, dar şi pentru stabilirea unor noi amplasamente investiţionale.

Sondajul s-a desfăşurat în perioada 1-19 octombrie 2020 şi a cuprins 94 de companii, mai mult de jumătate dintre acestea fiind active în industrie şi construcţii (52,7%), peste 30% în servicii, iar restul companiilor din domeniul comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO