Companii

Companiile de Explorare şi Producţie Petrolieră solicită reexaminarea legii privind vânzarea terenurilor agricole pentru a nu bloca noile investiţii în România

Companiile de Explorare şi Producţie Petrolieră...

Autor: Roxana Rosu

20.07.2020, 10:20 204

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) solicită din nou reexaminarea legii care modifică condiţiile de vânzare şi de utilizare a terenurilor agricole, atrăgând atenţia că actul normative poate bloca investiţiile.

În forma actuală, legea prevede că, dacă cei care care au drept de preempţiune pentru cumpărarea unui teren agricol scos la vânzare de proprietar (rude, arendaşi, vecini, tineri fermieri) nu îşi exercită dreptul de preempţiune, atunci terenul respectiv nu poate fi cumpărat decât de alţi fermieri, români sau străini, cu activitate în România.

”Cu alte cuvinte, această lege interzice tuturor cetăţenilor, români şi străini, care nu sunt fermieri cu activitate în România în ultimii cinci ani să cumpere terenuri agricole. Dacă legea va intra în vigoare, doar fermierii actuali cu activitate agricolă în România vor mai putea cumpăra terenuri agricole. Noul act normativ ar face imposibil ca un român sau un cetăţean străin care nu are afaceri în agricultură să mai poată deveni proprietar de teren şi fermier”, se arată în comunicatul ROPEPCA.

Mai mult decât atât, odată cumpărat, terenul trebuie folosit numai pentru activităţi agricole.

Astfel, companii româneşti cu alt obiect de activitate, dar care au nevoie de teren în extravilan pentru activitatea lor, cum sunt companiile petroliere, nu îl vor putea achiziţiona ori închiria pentru derularea de operaţiuni petroliere, conform legii adoptate.

”Nu numai companiile petroliere sunt afectate de această lege! Orice companie care nu desfăşoară activităţi agricole şi doreşte să investească în teren agricol se află în aceeaşi situaţie, inclusiv companii de logistică, de telecomunicaţii”.

În acest context, companiile din domeniul petrolier  cer reexaminarea legii în Parlament

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO