Companii

Companii cu afaceri de 20 mil. euro se bat cu miliardarii Europei pentru reactoarele de la Cernavoda

15.10.2007, 22:21 22

Constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda a suscitat anul acesta interesul a 37 de firme, triplu fata de numarul firmelor inscrise la prima oferta realizata de Nuclearelectrica. Comparativ cu anul trecut au aparut si o serie de companii surpriza ale caror cifre de afaceri depasesc cu putin nivelul de 20 mil. euro, dar care concureaza cu grupuri cu afaceri de miliarde de euro pentru un proiect a carui valoare se ridica la 2,3 mld. euro.
Lupta intre firmele care vor intra in negocieri cu Nuclearelectrica dupa selectia oferetelor angajante este aproximativ 20% din energia care se produce azi in Romania la unul dintre cele mai competitive preturi.
Oficialii Nuclearelectrica au precizat ca cele doua reactoare functionale in prezent vor genera afaceri de circa 300 de mil. euro, ceea ce inseamna ca un nivel similar ar putea intra si in conturile celor care vor castiga licatia pentru reactoarele 3 si 4. Cele mai recent intrate sunt companiile Tender SA, firma controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, Grivco, trader de energie care se afla sunt controlul familiei Voiculescu, Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), Vulcan International, companie membra a grupului de firme Tender, si Proconex Cenavoda, companie cu afaceri de 52 mil. euro in 2006, specializata in constructii civile si industriale. De exemplu, Grupul Industrial Voiculescu din care face parte si Grivco a facut anul trecut afaceri totale de 89 mil. euro.
Pe lista se mai afla companii precum Axor Europe care nu are niciun document depus la Ministerul Finantelor, firma fiind inregistrata in mai anul acesta. Axor este un grup canadian de constructii la scara mare.
Elcomex IEA, companie cu afaceri de 18 mil. euro, se afla si ea pe lista transmisa de reprezentantii Nuclearelectrica. In presa regionala au aparut informatii potrivit carora in spatele unuia dintre actionarii Elcomex se afla chiar Biserica Ortodoxa Romana. Reprezentantii companiei nu au dorit sa faca niciun comentariu pe aceasta tema. Tess Conex, o firma din Iasi specializata in productia de esapamente si elemente de caroserie, are afaceri de 18 mil. euro. Romib, companie din Ilfov care se ocupa de lucrari pe segmentul instalatiilor electrice, a terminat anul trecut cu afaceri de 12 mil. euro.
Alaturi de aceste companii pe lista finala a firmelor care au cumparat documentatia necesara pentru intocmirea ofertelor angajante pentru constructia reactoarelor 3 si 4 se numara Energy Holding, unul dintre cei mai controversati traderi de energie de pe piata locala cu afaceri de 307 mil. euro anul trecut, EGL cu 89 mil. euro in 2006. Cele 37 de firme de la care se asteapta ofertele angajante pana pe 25 octombrie sunt: KHNP (Coreea de Sud), RWE Power (Germania), consortiul Ansaldo (Italia)-AECL (Canada), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), Unit International (Luxemburg), Gabriel Resources (Canada), CEZ (Cehia), MVM (Ungaria), Iberdrola (Spania), ERBE (Ungaria), BNP Paribas (Franta), Ratia (Elvetia), SNC Lavalin (Canada), Endesa (Spania), EGL (Elvetia), Rompetrol Group (Olanda), Energy Holding, Mittal Steel, Asociatia Furnizorilor de Echipamente Nucleare, Alro, Electrica, EGL, BRD, Lafarge Romania, Silcotub, Fondul Proprietatea, AXOR Europe, Eviva Energy, ROMIB, Tess Conex, Elcomex IEA, Tender SA, Grivco, ISPE, Vulcan International si Preconex Cernavoda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO