Companii

Compania integrata de stat: asul din maneca pentru miliardele de euro din energie sau distrugerea pietei actuale?

23.04.2008, 14:07 26

Proiectul companiei energetice integrate de stat vine in contextul unei piete europene in care gradul de concentrare mediu (ponderea celui mai mare jucator de pe piata - n.r.) depaseste pragul de 55%, in care consolidarea marilor jucatori europeni a devenit regula de aur intr-un domeniu in care aplicarea regulilor concurentei perfecte este o pura teorie.
Decizia construirii unei astfel de companii a aparut pentru prima data in proiectul de strategie energetica pentru anii 2007-2020 elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor. Aceasta hotarare a starnit reactii negative din aproape toate mediile, pornind de la Comisia Europeana pana la Banca Mondiala si grupurile energetice straine care au intrat pe piata locala tocmai cu scopul de a deveni la un moment dat jucatori integrati.
"In ciuda tuturor acestor reactii, trebuie sa tinem cont de un lucru. Nu este vorba de refacerea vechiului CONEL, asa cum s-a spus in ultima perioada, ci de singura alternativa viabila pe care o ai atunci cand activezi pe o piata unde nu se aplica regulile competitiei perfecte si unde exista un grad de concentrare de peste 55% in majoritarea statelor europene. Intrebarea este cum te pozitionezi in realitatile unei astfel de piete", spune Catalin Stancu, directorul de afaceri corporatiste al Electrica, cel mai mare distribuitor si furnizor de energie electrica. Electrica va fi compania care va absorbi Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie local, si doua complexuri energetice si anume Turceni si Rovinari. Reprezentantul Electrica spune ca doar Germania, Olanda, Spania si Marea Britanie inregistreaza un grad de concentrare mediu sub nivelul de 50%. Grecia, Italia, Irlanda, Portugalia, Cehia, Estonia, Letonia sau Lituania sunt doar cateva din tarile care inregistreaza un grad de concentrare de peste 55%, ajungand in unele cazuri pana la 100%.
Prin infiintarea acestei companii Romania s-ar situa sub pragul de 55%, iar in ceea ce priveste de energie ponderea companiei de stat nu ar depasi 50% din total, tinand cont de faptul ca oricum sunt rare cazurile in care se produce cu toata capacitatea instalata.
"Asistam la fuziuni si achizitii de genul Enel (Italia) - Endesa (Spania), Gaz de France - Suez sau la recenta intentie anuntata de cei de la ElectricitŽ de France pentru preluarea Iberdrola (Spania). Cand toti jucatorii merg pe acest drum al consolidarii, singura noastra sansa reala de a rezista este aceasta companie integrata", spune Stancu.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui proiect, mai mult criticat decat aprobat de catre opinia publica, este faptul ca ar putea deveni un punct de referinta pentru piata de energie electrica.
"Un jucator care are o anumita masa critica poate fi foarte benefica concurentei. Prin faptul ca ajungi sa te pozitionezi ca un benchmark prin faptul ca ai costuri mai mici, poti sa pui o presiune pe costuri, presiune pe care competitorii tai trebuie sa si-o asume daca vor sa-si pastreze clientii. Practic, performanta economica se va traduce intr-o oferta imbunatatita de preturi", explica Stancu.
Pana acum, analistii au spus ca o astfel de companie va duce la alterarea concurentei pe piata, la distrugerea bursei de energie OPCOM care se chinuie de cativa ani sa devina bursa regionala de energie, la sifonarea unor fonduri din partea profitabila a companiei catre cea care inregistreaza pierderi. Aceiasi analisti spun ca aceasta solutie este una tardiva, iar confuzia creata nu face decat sa indeparteze bancile finantatoare de companiile care au nevoie disperata de fonduri pentru proiectele de retehnologizare, altfel riscand inchiderea.
"Aceasta constructie este cea care ne poate aduce avantaje de cost prin gruparea functiei financiare la nivel de grup si nu la nivelul tuturor companiilor incluse, ne asigura puterea de negociere care este atat de importanta. Tocmai aceasta putere de negociere poate sa-ti reduca semnificativ costurile, iar in final reducerea costurilor nu inseamna altceva decat un pret final mai suportabil pentru consumator", explica reprezentantul Electrica. Stancu mai spune ca doar o astfel de companie poate asigura accesul la finantari mai usoare si asigura masa critica necesara pentru a-i deschide companiei usile catre proiectele regionale.
Romania este in prezent una dintre putinele tari care si-a organizat structura de productie de energie in entitati separate in functie de sursa de productie (nuclear, termo si hidro - n.red.), lucru care desi la inceput a fost benefic, permitand o delimitare clara a unitatilor eficiente fata de cele care lucrau in pierdere, in prezent nu face decat sa asigure pozitii privilegiate pentru unii producatori, in timp ce altii sunt lasati fara solutie de redresare.
Cu toate acestea, exista si un punct nevralgic al acestei structuri de miliarde de euro pe care autoritatile o au in plan. O decizie finala trebuie luata in cel mai scurt timp, altfel companiile implicate in proiect risca sa piarda increderea bancilor finantatoare si deci banii necesari supravietuirii.
"Cu cat se amana mai mult, cu atat efectele vor fi mai grave. De exemplu, Electrica are fonduri de aproximativ 750 de milioane de euro, bani care pot fi folositi cu usurinta pentru a asigura necesarul de investitii pentru cele doua complexuri luate in calcul in schema companiei integrate. Care este logica de a nu crea aceste sinergii din moment ce ele sunt benefice pentru toate partile implicate?" spune Stancu.
Un alt pericol pentru realizarea acestui proiect este faptul ca intr-un an electoral sunt foarte putine lucruri care rezista schimbarilor intervenite in structura de guvernare.
"Este ciudata aceasta inversunare mai ales pe final de mandat, in conditiile in care in urmatoarea perioada de guvernare am putea sa asistam la renegarea acestei idei. Nu este o idee buna, mai ales in conditiile in care listarea pe Bursa a Hidroelectrica este amanata tocmai din aceasta cauza. Compania are nevoie de finantari, iar acesta incertitudine blocheaza fonduri importante pentru toate companiile care vor fi implicate", spune Adriana Marin, analist sef la CA IB Securities.
In schimb, directorul Electrica spune ca nu exista un astfel de risc pentru Hidroelectrica, deoarece investitiile din ultimii ani pentru dezvoltarea acestei companii au fost nesemnificative, majoritatea necesitatilor de finantare fiind d-abia anul acesta publicate de companie. "Nu cunosc structura acestei companii decat din presa. Urmeaza sa ne facem un punct de vedere in cateva zile", a declarat directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea.
Un raspuns similar a venit si din partea Complexului Energetic Turceni, reprezentantii companiei declarand ca pana la aparitia unor documente concrete, nu vor face comentarii. Reprezentantii Complexului Energetic Rovinari nu au putut fi contactati.
Potrivit estimarilor AVAS, compania va ajunge in cinci ani la o capitalizare bursiera de 20-24 de miliarde de euro si la un profit net de 800 de milioane de euro. Acum companiile valoreaza 8 miliarde de euro si au un profit cumulat cu putin peste 100 de milioane de euro in 2007. CEZ, grupul energetic ceh, care este folosit drept model de autoritatile locale are o capitalizare de aproape 40 de miliarde de euro, cea mai importanta crestere venind dupa integrarea companiei.

Cine va forma "campionul national"?
Hidroelectrica
Venituri totale 2008: 2,14 miliarde de lei
Cifra de afaceri 2008: 1,93 miliarde de lei
Profit brut 2008: 30 de milioane de lei
Profit net 2008: 25,2 milioane de lei
Buget de investitii 2008: 1,1 miliarde de lei
Necesar de investitii 2025:
3 miliarde de euro
Numar de angajati: 5.250
Capacitate instalata: 6.325 MW
Cota de piata 2007: 28%
Valoare de piata: 3,5 miliarde de euro

Electrica
Cuprinde Electrica Muntenia Nord, Transilvania Sud, Transilvania Nord si Electrica Serv
Cifra de afaceri 2008: 6,6 miliarde de lei
Profit brut 2008: 0,1 miliarde de lei
Valoare de piata: 2,7 miliarde de euro
Numar de angajati 2006: 23.113
Buget de investitii pe termen lung: 720 de milioane de euro pentru a deveni si producator de electricitate

Complexul Energetic Turceni
Venituri totale 2008: 1,58 miliarde de lei
Cifra de afaceri 2008: 1,12 miliarde de lei
Profit net 2008: 40 de milioane de lei
Necesar de investitii: 550 de milioane de euro cu termen de finalizare 2016
Numar de angajati 2006: 3.906
Capacitate instalata: 2.310 MW
Cota de piata 2007: 11,2%
Valoare de piata: 895 de milioane de euro

Complexul Energetic Rovinari
Venituri totale 2007: 1,18 miliarde de lei
Cifra de afaceri 2007: 809,7 milioane de lei
Profit brut 2007: 106,8 milioane de lei
Numar de angajati 2006: 3.862
Capacitate instalata: 1.320 MW
Cota de piata 2007: 9,9%
Valoare de piata: 660 de milioane de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO