Companii

Compania Calik Enerji din Turcia a fost desemnată antreprenorul general pentru costrucţia unei centrale în cogenerare pe platforma Petromidia, o investiţie de circa 148 milioane dolari

Compania Calik Enerji din Turcia a fost desemnată...

Autor: Roxana Rosu

19.08.2020, 16:29 915

Compania Calik Enerji din Turcia  a fost desemnată antreprenorul general pentru costrucţia unei centrale în cogenerare pe platforma Petromidia, o investiţie de circa 148 milioane dolari, în baza unui contract semnat miercuri de Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), deţinut de KMG International şi Statul Român prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie -SAPE.

Termenul estimat pentru punerea în funcţiune a noii centrale este prima jumătate a anului 2023.

Proiectul va genera anual circa 11 milioane dolari impozite plătite către bugetul de stat.

Operaţiunile vor începe în ultimul trimestru al acestui an, prima fază vizând pregătirea terenului şi lucrări de inginerie.

”Noua centrală va avea un rol major în stabilizarea producţiei şi a distribuţiei de energie electrică în regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energiei al platformei, dar şi prin injectarea în sistemului naţional a surplusului de energie electrică. Ne dorim ca această investiţie şi implicit aportul de tehnologie “state of the art” să fie un exemplu pentru atragerea de noi investitori, continuarea programului de construcţie şi modernizare a unităţilor de producţie, reducerea importurilor de energie şi o creştere a pozitiei României în piaţa regională de energie.” declară Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

În procesul de selecţie a contractorului general, Fondul a ţinut cont în principal de capabilitatea firmelor interesate (proiecte similare realizate în ultimii 10 ani - minim 3 proiecte, existenţa unor proiecte în derulare, o situaţie financiară solidă, scrisori de recomandare, personal calificat etc), precum şi de criteriile si propunerile tehnice, respectiv ofertele financiare ale acestora.

La această etapă au participat 17 companii internaţionale, cu experienţă în implementarea unor proiecte similare, iar 9 din ele şi-au exprimat interesul pentru a deveni antreprenori generali sau furnizori de echipamente şi soluţii tehnologice pentru acest proiect investiţional.

„Noua centrală va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficienţă energetică şi protecţie a mediului.” declară Beimbet Shayakhmetov, directorul general al KMG International.

Noua unitate de producere combinată de energie electrică şi termică va funcţiona cu gaze naturale drept combustibil principal şi va avea în configuraţia tehnică două turbine Siemens de înaltă eficienţă şi performanţă şi două cazane recuperatoare de căldură. Acestea vor genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică al platformei Petromidia, abur tehnologic de până la 180 tone/oră,  plus necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al oraşului Năvodari – până la 20 MWt/oră.

Surplusul generat de noua centrală va fi comercializat pe plan intern şi va asigura venituri suplimentare pentru vehiculul investiţional (SPV) - Rompetrol Energy.

Compania Rompetrol Energy este detinuţă majoritar de Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român, alături de KMG International, Rominserv şi Uzina Termoelectrică Midia.

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a fost înfiinţat în octombrie 2018 de catre KMG International şi SAPE, cu o durată de 7 ani, obiectivul principal fiidn dezvoltarea de proiecte energetice în România.

În prezent, nivelul total al investiţiilor Fondului pentru proiectele aprobate se ridică la 290 milioane dolari.

Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, este deţinută în principal de KMG International (54,63%; direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (44,69%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO