Companii

Compa Sibiu si-a triplat profitul

23.02.2005, 00:00 15

Producatorul de piese auto Compa Sibiu a incheiat anul trecut cu un profit net de 1,6 milioane de euro  (64 miliarde de lei), mai mult decat triplu fata de cel pe care l-a inregistrat cu un an in urma, conform rezultatelor financiare preliminare ale companiei.
Industria romaneasca pieselor auto a primit inregistrat anul trecut investitii straine importante, fiind creditata cu rate mari de crestere pentru urmatorii ani. De altfel, Compa a incheiat in ultimii ani mai multe parteneriate cu companii internationale de profil, o parte semnificativa a profitului provenind din aceste colaborari.
Cresterea semnificativa a profitului anul trecut a facut din actiunile Compa, listate la Bursa de Valori, unul dintre cele mai profitabile plasamente. De la inceputul anului trecut pretul actiunilor companiei a crescut de aproape noua ori, cresterea venind si pe fondul intrarii unor investitori straini in actionariatul societatii.
Vanzarile producatorului de piese auto s-au ridicat in 2004  la aproape 41 milioane de euro (1.667 miliarde de lei), aproximativ jumatate din aceasta suma reprezentand livrarile la export. Cifra de afaceri a companiei a fost cu 57% mai mare in euro fata de cea din 2003.
Principalul eveniment de anul trecut de pe piata auto romaneasca, lansarea modelului Dacia Logan, nu a avut o influenta majora asupra afacerilor Compa. "Pentru Logan nu facem prea multe, doar niste arcuri. Principala noastra afacere pe piata interna este vanzarea de piese de schimb pentru camioane si autoturisme", spune Ioan Deac, presedintele Compa.
Compa este principalul producator de piese auto din Romania, piesele fabricate fiind folosite la motoare de autoturisme, vehicule comerciale, utilaje agricole sau material rulant feroviar. Compa si-a schimbat puternic profilul in anii '90 in incercarea de a umple golul lasat de lipsa comenzilor din partea producatorilor romani de profil. Societatea a fost nevoita sa se orienteze si catre export si colaborari cu mari grupuri industriale.
In ultimii ani societatea a incheiat parteneriate pentru productia de subansambluri auto cu grupul american Honeywell Garett sau cel japonez Koyo, Compa investind mai multe milioane de euro. Societatea mai are un contract de colaborare si cu grupul german Bosch.
Colaborarea Compa - Honeywell ar putea avea o durata de peste cinci ani.  Turbosuflantele marca Garrett, apartinand Honeywell, acopera 48% din piata mondiala de profil si echipeaza motoarele unor marci de automobile precum Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford Otosan, Iveco, Lancia, DaimlerChrysler, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Saab, Seat sau Volkswagen.
Societatea a anuntat anul trecut  ca nu va mai distribui dividende incepand in acest an, urmand sa directioneze lichiditatile de care dispune catre mai multe programe de investitii. De altfel la finalul anului trecut societatea avea plati restante in valoare de peste 1,6 milioane de euro.  Societatea s-a finantat masiv in ultimii ani din credite contractate de la banci. Programul de investitii al societatii pentru anul trecut s-a ridicat la 4,4 milioane de euro. "Pentru continuarea dezvoltarii companiei trebuie sa continuam sa investim in urmatorii ani mai multe milioane de euro", spune Deac.
Compa este controlata de salariati, care detin peste 51% din numarul total de actiuni. In actionariatul companiei au intrat si o serie de fonduri de investitii. Astfel, fondul Hyposwiss Danube Tiger detine o participatie 9,9%, iar fondurile Broadhurst si Lindsell, administrate de aceeasi societate, New Century Holdings au impreuna o detinere de 7%. Societatea de intermediere bursiera Broker din Cluj-Napoca detine peste 4% din actiunile societatii. SIF Oltenia, prezenta, de asemenea in actionariatul societatii a vandut luna trecuta pe piata pachetul de 5% pe care il detinea.
Compa a luat fiinta in 1991, prin reorganizarea Intreprinderii de Piese Auto Sibiu. Incepand cu 1991, societatea s-a organizat pe module de fabricatie, in scopul descentralizarii si constituirii de joint-ventures. In anii 1996 si 1998 au fost constituite Krupp Bilstein Compa, respectiv Krupp Compa Springs.
Actiunile Compa au trecut in aceasta saptamana pentru prima data de la listarea pe Bursa peste pragul de 20.000 lei/actiune. Cu un an in urma o actiune Compa era tranzactionata in jurul pretului de 2.500 de lei. Societatea are un capital social de 77 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Valoarea bursiera a companiei se ridica in prezent la 45 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO