Companii

Comisia Europeană salută „acordul fără precedent” al miniştrilor de Finanţe din G20 privind impozitarea multinaţionalelor: grupurile cu venituri de peste 750 mil.euro ar urma să plătească un impozit pe profit de minim 15% oriunde îşi desfăşoară activitatea

Comisia Europeană salută „acordul fără precedent”...

Autor: Roxana Rosu

12.07.2021, 14:40 142

Comisia Europeană salută acordul global fără precedent cu privire la impozitul pe profit, aprobat recent de miniştrii de finanţe şi de guvernatorii băncilor centrale din cadrul G20, considerând că noul cadru internaţional va crea un sistem de impozitare echitabil şi stabil.

Acordul stabileşte o cotă minimă  de impozitare pentru multinaţionale de 15% şi ar urma să se aplice tuturor grupurilor care realizează venituri financiare combinate de peste 750 de milioane euro.

„G20 a aprobat astăzi acordul global fără precedent privind reforma impozitului pe profit, la care au ajuns săptămâna trecută şi care este acum susţinut de 132 de jurisdicţii. S-a făcut un pas înainte îndrăzneţ pe care puţini l-ar fi crezut posibil cu doar câteva luni în urmă. Este o victorie pentru justiţia fiscală, pentru justiţia socială şi pentru sistemul multilateral. Misiunea noastră însă nu s-a încheiat: trebuie să finalizăm acordul până în octombrie. Sunt încrezător că în acest răstimp vom putea ajunge şi la un consens între toate statele membre ale Uniunii Europene pe această temă de importanţă majoră.”, a declarat Comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni.

Acordul va da startul unei reforme complete a sistemului internaţional de impozitare a societăţilor care va cuprinde o realocare a drepturilor de impozitare, ceea ce va însemna că cele mai mari societăţi din lume vor trebui să plătească impozite oriunde îşi desfăşoară activitatea economică.

În afară de cota de impozitare, discuţiile vizează şi adaptarea normelor internaţionale referitoare la modul în care este repartizată impozitarea profiturilor societăţilor între ţări, pentru a reflecta natura schimbătoare a modelelor de afaceri, inclusiv abilitatea societăţilor de a desfăşura activităţi comerciale în lipsa unei prezenţe fizice. În temeiul noilor norme, o cotă din profiturile excedentare ale celor mai mari şi mai profitabile întreprinderi multinaţionale ar fi redistribuită jurisdicţiilor pieţelor unde sunt situaţi consumatorii sau utilizatorii.

Detaliile tehnice vor fi negociate în lunile care urmează, cu scopul ca toţi cei 139 de membri ai Cadrului incluziv să ajungă la un acord final în octombrie.

De îndată ce va exista un acord la nivel mondial bazat pe consens cu privire la ambii piloni, Comisia va trece rapid la propunerea unor măsuri pentru implementarea acestor piloni în UE, conform agendei fiscale a UE şi nevoilor pieţei unice.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO