Companii

Comisia Europeană: România trebuie să recupereze de la CFR Marfă 570 de milioane de euro acordaţi ca ajutor de stat

Comisia Europeană: România trebuie să recupereze de la...

Autor: Raluca Florescu

24.02.2020, 13:47 89

Ajutorul a fost oferit CFR Marfă sub forma anulării datoriilor şi prin neîncasarea unor restanţe de la societate, precizează reprezentanţii Comisiei.

„Anumite măsuri de sprijin public în favoarea operatorului istoric CFR Marfă, deţinut de stat, i-au conferit acestuia un avantaj economic neloial faţă de alţi operatori. Acestea au constat în anularea datoriilor publice şi necolectarea de către creditorii publici a sumelor datorate de operator. Măsurile încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. România trebuie acum să recupereze ajutorul incompatibil”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte CE responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

În martie 2017, Asociaţia Transportatorilor Feroviari Privaţi din România a adresat Comisiei o plângere oficială, în care a susţinut că CFR Marfă ar fi beneficiat de ajutoare de stat cu încălcarea normelor UE în materie.

În decembrie 2017, Comisia a iniţiat o investigaţie aprofundată pentru a stabili dacă mai multe măsuri luate de România în sprijinul societăţii CFR Marfă respectau normele UE privind ajutoarele de stat.

Investigţia CE a vizat în special conversia creanţelor în acţiuni în valoare de aproximativ 363 de milioane de euro, în 2013, şi necolectarea datoriilor la bugetul de asigurări sociale şi a taxelor restante datorate de CFR Marfă, precum şi a datoriilor societăţii faţă de CFR Infrastructură.

„Comisia a constatat că acţiunile statului din iunie 2013 vizând executarea silită a datoriilor la bugetul de asigurări sociale şi taxele restante ale societăţii CFR Marfă la bugetul de stat au fost conforme cu piaţa. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte restul de măsuri identificate, Comisia a constatat că, în cazul de faţă, statul a acţionat mai degrabă în calitate de autoritate publică decât ca acţionar al societăţii”, se menţionează în comunicat.

Potrivit comunicatului, normele UE privind ajutoarele de stat impun recuperarea ajutoarelor de stat incompatibile în circa patru luni. Cu toate acestea, dat fiind „sectorul sensibil în care operează CFR Marfă... decizia prevede şase luni pentru punerea în aplicare”, mai scrie în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO