Companii

Comisia Europeană investighează sprijinul financiar de 190 mil. euro acordat de statul român companiei Tarom şi planul de restructurare propus: Bruxellesul are îndoieli cu privire la respectarea normelor privind ajutoarele de stat

Comisia Europeană investighează sprijinul financiar de...

Autor: Roxana Rosu

05.07.2021, 13:09 201

Comisia Europeană a deschis o investigaţie cu privire la sprijinul financiar acordat de statul român companiei Tarom, pentru a evalua dacă măsurile respectă normele UE în zona ajutoarelor de stat. 

În acest moment, CE are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare propus de autorităţile de la Bucureşti şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia îndeplinesc condiţiile prevăzute în regulamentele UE, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Compania aeriană se confruntă de ani de zile cu dificultăţi financiare, iar anul trecut a primit de la stat un împrumut de salvare temporar de aproximativ 36,7 milioane euro, aprobat de către Comisie în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat în februarie 2020,

La 28 mai 2021, autorităţile române au notificat Comisia un plan de restructurare a Tarom. 

Ulterior, CE a deschis o investigaţie pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autorităţile române sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

Planul de restructurare stabileşte un pachet de măsuri pentru raţionalizarea operaţiunilor TAROM, reînnoirea flotei companiei aflate în proces de învechire şi reducerea costurilor.

România intenţionează să sprijine restructurarea printr-o finanţare publică de aproximativ 190 de milioane euro.

Acest sprijin ar urma să fie acordat sub forma unei injecţii de capital, a unei subvenţii şi a eliminării din bilanţ a datoriilor corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare (aproximativ 36,7 milioane euro) şi a dobânzii aferente.

Normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să sprijine, în anumite condiţii stricte, întreprinderile aflate în dificultate. Mai precis, se poate acorda ajutor pentru salvare pentru o perioadă de până la şase luni.

După această perioadă, fie ajutorul pentru salvare trebuie să fi fost rambursat, fie statul membru trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare pentru a fi evaluat în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat.

Potrivit unui comunicat, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia îndeplinesc condiţiile prevăzute în orientările UE.

Investigaţia aprofundată a Comisiei va examina în special:

  • dacă planul de restructurare propus este adecvat pentru rezolvarea dificultăţilor companiei TAROM şi pentru restabilirea viabilităţii pe termen lung a acesteia într-un interval de timp rezonabil, fără să i se acorde în continuare ajutor de stat;
  • dacă TAROM sau operatorii de pe piaţă ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează excesiv pe finanţarea publică şi că ajutorul este proporţional, precum şi
  • dacă planul de restructurare ar urma să fie însoţit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenţei create de ajutor.

Comisia îşi va continua investigaţiile pentru a afla dacă îndoielile sale iniţiale se confirmă.

Deschiderea unei investigaţii oferă României şi părţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii şi nu anticipează rezultatul acesteia.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO