Companii

Comisia Europeană aprobă un ajutor de 254 milioane euro pentru finanţarea reabilitării sistemului de termoficare din Bucureşti din fonduri europene

Comisia Europeană aprobă un ajutor de 254 milioane euro...

Autor: Roxana Rosu

23.02.2021, 14:07 653

Comisia Europeană a aprobat, în baza normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile autorităţilor române de a finanţa modernizarea sistemului de termoficare din Bucureşti din fonduri europene în valoare de 254 milioane euro.

 „Această măsură de ajutor în valoare de 254 de milioane EUR, finanţată prin intermediul fondurilor structurale ale UE, va ajuta România să îşi atingă obiectivele în materie de eficienţă energetică şi va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi de alţi poluanţi, fără a denatura în mod nejustificat concurenţa.”, a declarat vicepreşedinta executivă a CE Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

România a prezentat Comisiei planul de a acorda un ajutor public în valoare de aproximativ 254 de milioane EUR (1,2 miliarde lei) pentru reabilitarea reţelei de distribuţie (în special a conductelor prin care apa caldă ajunge în principalele puncte de distribuţie) a sistemului de termoficare din zona urbană Bucureşti.

Sprijinul preconizat va fi acordat sub forma unui grant direct finanţat din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

Sistemul de termoficare din Bucureşti este primul din UE ca mărime şi al doilea din lume, deservind 1,2 milioane de locuitori prin circa 940 km de conducte termice pentru sistemul de transport şi 2 800 km de conducte pentru sistemul de distribuţie.

Reabilitarea sistemului de termoficare va consta în înlocuirea unor secţiuni ale principalelor conducte de transport al apei calde, reprezentând aproximativ 10 % din lungimea totală a reţelei.

Această investiţie va reduce pierderile de căldură şi de apă, precum şi alte tipuri de pierderi, generând costuri mai mici de întreţinere a reţelei.  

Autorităţile române au informat Comisia Europeană că, în pofida reducerii cu aproximativ 10 % a costurilor de exploatare, funcţionarea generală a sistemului de termoficare nu va genera venituri suficiente pentru a acoperi costul aferent acestor investiţii.

Prin urmare, fără sprijin public, proiectul nu ar fi viabil din punct de vedere financiar. Pentru a acoperi deficitul de finanţare al proiectului este necesar acest grant din fondurile structurale ale UE.

Normele UE în domeniul ajutoarelor de stat permit statelor membre să acorde sprijin pentru instalaţiile de producţie şi reţelele de distribuţie a energiei termice, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiţii stabilite în Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO